ICR New York s-a alăturat și anul acesta proiectului internațional și multidisciplinar „ECO Solidarity” (ediția a III-a), realizat de EUNIC New York în colaborare cu compania WantedDesign Manhattan ca parte a Târgului Internațional de Design și Mobilă, ce s-a desfășurat în perioada 21-23 mai 2023 la New York. La ediția din acest an, cu sprijinul ICR New York, România a fost reprezentată de Studio FOR, o platformă pentru inovație în design și arhitectură creată de un colectiv de arhitecți timișoreni.

Proiectul românesc, intitulat „Ca pe roate”/ „On Wheels”, a fost propus de Pepe Peralta Guerrero și Maria Sgîrcea, membri ai Studio FOR din Timișoara, și a constat dintr-o trusă/kit de supraviețuire, menită să fie de ajutor mai ales într-o situație de criză prelungită.

Prin intermediul proiectului lor, cei doi arhitecți au prezentat o ingenioasă serie de obiecte de bricolaj realizate din materiale reciclate, în principal din PET aluminizat, atât de familiar publicului larg din foliile de prim ajutor folosite în situații de criză, ușor de transportat și de asamblat. Obiectele sunt gândite să poată fi trasformate simplu și rapid, după proceduri ușor de urmat, în piese esențiale cum ar fi recipiente impermeabile pentru haine, mâncare sau documente, o pelerină ușoară și strălucitoare vizibilă de la depărtare sau stickere cu informații vitale de tipul grupei de sânge sau a alergiilor de care suferă purtătorul, asigurând astfel supraviețuirea celor care sunt nevoiți să ia drumul pribegiei.

Ca urmare a succesului înregistrat la Târgul Internațional de Design, FOR își propune replicarea trusei la scară largă, cu scopul de a veni cât mai repede în ajutorul refugiaților.

„ECO Solidarity”, una dintre principalele inițiative ale clusterului new-yorkez al EUNIC (asociația institutelor culturale ale țărilor Uniunii Europene), a adus în fața publicului american designeri din Belgia, Cehia, Germania, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Spania și Ucraina, care au prezentat, într-o expoziție de grup însoțită de două workshop-uri, soluții de design ce încearcă să răspundă la problemele cu care se confruntă persoanele dislocate de război sau de diferite calamități naturale.