Expoziția „Timișoara în gravura europeană secolele XVI – XVIII”, organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Societății de Istorie și Arheologie a Banatului, Fundației Herczeg și Egeria, reunește nu mai puțin de 135 de gravuri, ilustrând Timișoara într-o perioadă definitorie a istoriei sale, dar și obiecte de patrimoniu din colecția Herczeg și a Muzeului Național al Banatului.

După cu spun organizatorii, în cadrul expoziției veți găsi un capitol captivant despre Charlottenburg, satul care sfidează convenționalul prin forma sa rotundă. O bijuterie arhitecturală ce pare desprinsă dintr-un tablou de Escher, dar cu mai multă verdeață și case șvăbești. Griselini ne-a lăsat un plan detaliat al satului în lucrarea sa, „Versuch einer politischen und natürlichen Geschichte des Temerarer Banats in Briefen an Standespersonen und Gelehrte, Zweiter Theil”, Wien, 1780, care acum își etalează măiestria în expoziția noastră. Este o carte care nu doar că se citește, dar se și „respiră” - plină de istorie, cultură și, să nu uităm, un pic de mister.

Charlottenburg, aflat la o aruncătură de băț de Timișoara, este dovada că șvabii nu numai că știau să construiască, dar o făceau cu o precizie ce i-ar face invidioși chiar și pe cei mai meticuloși ceasornicari elvețieni. Fiecare casă este o piesă în acest puzzle circular, iar centrul satului? O fântână ce pare a fi fontana di Trevi a Banatului.

Pentru cei curioși și iubitori de istorie, expoziția este deschisă de miercuri până duminică, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, între orele 10:00 - 18:00.