James Bluemel a venit în orașul de pe Bega pentru a explica controversele create în urma difuzării seriei-documentar „Vin românii”. Asociaţia DOCUMENTAR a organizat, vineri, simpozionul „Imagine şi Prejudecată”, în sala ovală a City Business Centre, începând cu ora 10:00. Este o premieră pentru România deoarece întregul material a putut fi vizionat de timișoreni la Centrul Cultural AMBASADA, de la ora 20:00. Mihai Sturzu, preşedintele Tineretului Social Democrat, şi regizorul timişorean Florin Iepan au participat la eveniment.
    Mai multe proteste din partea comunității de români din Marea Britanie au avut loc în fața sediului televiziunii britanice CHANNEL 4. Motivul? Seria-documentarul ROMANIANS ARE COMING prezintă doar aspectele negative ale migraţiei. Alături de protestatari, anumite instituții au luat atitudine. Este vorba de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ambasada României la Londra.De asemenea, seria-documentarul a fost criticat şi de oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor.
    Reacțiile apărute în urma difuzării materialului au fost atât pro, cât și contra. Mai multe ONG-uri româneşti au felicitat  postul britanic pentru seria de reportaje şi au arătat că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie faţă de problema sărăciei. James Bluemel a spus că îi place România, ba chiar a petrecut o vacanţă aici. „Eu arăt România oamenilor, nu a mea, oamenii mi-au arătat unde locuiesc, ei m-au dus acolo. Le-am spus să-mi arate oraşul şi mi-au arătat cum văd ei Oraviţa”, a menționat acesta.

    Personajul-narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români ajunşi în Marea Britanie anul trecut. Majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. „Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă el. Printre protagoniştii celui de-al treilea episod al seriei-documentar „Romanians are coming” se află şi tineri din Oraviţa.

   O altă problemă des discutată este faptul că românii fură locurile de muncă ale britanilor. James Bluemel nu a dorit să scoată în evidență acest aspect, menționând că situația nu este chiar așa: Locuri de muncă sunt… Este şi o lene a britanicilor, care spun «Eu nu am de gând să fac munca asta, nu mă duc saăculeg fructe, nu-mi distrug spatele pentru asta, opt ore pe zi, pentru salariul minim». Dar sunt oameni care trebuie să facă şi asta. În film apare un fermier din Kent, care spune că, dacă n-ar fi românii, nu ar găsi pe nimeni care să lucreze pe terenurile lui.
Mihai Sturzu,  preşedintele Tineretului Social Democrat, a declarat că „Instituţiile României nu fac ceea ce trebuie. Dacă o să combinăm ideile voastre cu puterile celor care ne conduc, schimbarea va apărea. Lucrurile nu sunt atât de uşoare atunci când le vezi din interiorul sistemului. Într- fel, noi ne-am creat ideea că media trebuie să spună, întotdeauna, de bine. Povestea are multe părţi ale realităţii. Trebuie să găsim soluţii, ar trebui promovate calităţile românilor din afară. O schimbare trebuie făcută. Instituţiile României, aşa cum am văzut, nu fac ceea ce trebuie. Un «leac» este faptul că politicienii au nevoie de ideile dumneavoastră. Dacă o să combinăm ideile voastre cu puterile celor care ne conduc, schimbarea va apărea.”
    De asemenea, titlul materialului a creat controverse, însă James Bluemel a explicat că el a fost ales inteționat pentru a atrage publicul: Titlul se referă la un fenomen şi niciun serial nu îl poate reda în integralitatea sa. Am vrut sa arătăm care sunt temerile şi prejudecaăţile britanicilor. Titlul este intenţionat controversat, pentru a atrage publicul. (…) Dumneavoastră credeţi că în acest film am arătat numai partea rea a românilor, nu am cum să vă schimb această impresie. Românii sunt oameni de treabă, amuzanţi. Filmul meu este unul pozitiv, un amestec de umanitate, tragedie şi comedie.
CNA-ul britanic, Ofcom (Office of Communication), a investigat postul de televiziune CHANNEL 4, în urma celor 120 de plângeri care au apărut din cauza modului în care seria-documentarul a descris comunităţile de români şi romi din Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt de la Ofcom a spus că natura plângerilor şi sesizărilor a vizat un „material potenţial ofensator” care „nu era justificat de context”. ROMANIANS ARE COMING cuprinde trei părţi şi a fost difuzat începând din 17 februarie 2015.
     „Romanians are coming” are nouă personaje principale, români care au mers să se stabilească în Marea Britanie. Regizorul seriei-documentar susţine că nu l-au interesat niciodată infractorii şi că materialul a fost gândit pentru a prezenta temerile britanicilor legate de imigranţi. „Este interesant, au fost o grămadă de comentarii despre acest film. Toate comentariile pozitive au venit din partea britanicilor. Nu am văzut niciunul negativ din partea lor, toate au venit de la români. Britanicii au fost de partea personajelor din film, habar nu aveau că aceşti oameni au făcut atâtea sacrificii ca să ajungă în Anglia. Nu ştiam că au fost nevoiţi să îşi ia rămas bun de la copiii lor pentru a căuta un loc de muncă”, a concluzionat James Bluemel.
Alexandru Virgil STOICA
Sursa foto: channel4.com, antena3.ro, rudefeed.com, metro.co.uk


Asociaţia DOCUMENTAR
Asociaţia DOCUMENTAR reprezintă autorii şi producătorii de film documentar din România. Membrii ei sunt personalităţi ale filmului documentar românesc, unii activând în ţară, iar alţii în străinătate.
Înfiinţată în 2007, Asociaţia DOCUMENTAR a organizat în fiecare an câte un eveniment major, în parteneriat şi cu participare internaţională de prestigiu, în domeniul menţionat. La initiaţiva şi împreună cu Asociaţia „Documentor”, Discovery Campus, Eurodoc, Documentary Campus, Sunny Side of The Doc sau ESoDoc au adus în România experţi, programe de formare, simpozioane Şi workshop-uri, care au contribuit direct la dezvoltarea filmului documentar şi a sectorului de producători independenţi.