Festivalul Internațional Orgile Cetății din Timișoara se întoarce pentru a treia ediție - o nouă călătorie muzicală prin patrimoniul cultural al Timișoarei.

Șaisprezece orgi - șaisprezece concerte diferite - șaisprezece ocazii de descoperire a unor spații istorice din urbea de pe Bega, ocazia perfectă de a petrece vacanța de vară ca turist în orașul natal sau ca explorator experimentat dornic de reîncărcare spirituală.

Cu ediția a treia, ce se va desfășura între 3 iulie - 8 septembrie 2024, ni se propun noi combinații instrumentale în care se vor alătura orgilor din cetatea noastră naiul - alături de Mădălin Luca, clarinetul în interpretarea a doi artiști francezi onorați cu Ordinul Artelor și Literelor din Franța - Thierry Mechler și Paul Meyer, percuția - strălucind în două concerte inedite, fagotul prezent într-un parteneriat excelent între artiștii Kensuke Ohira și Ulrich Hermann, harpa Rozaliei Pataki și violoncelul în interpretarea virtuoasă a lui Octavian Lup.

„Nu renunțăm nici la sunetul pur al orgii solo alături de soliști extraordinari precum Benjamin Righetti și János Kristófi și alăturarea înălțătoare a orgii cu vocea umană în concerte de muzică sacră. Iar înainte de închiderea festivalului cu ansamblul Flauto Dolce, printr-un regal de muzică barocă, revin alături de noi favoriții publicului The Romanian Flute Ensemble și marcăm data de 1 septembrie cu un nou concert educativ pentru copii. De asemenea, introducem în circuitul nostru Sinagoga din Cetate, unde vă așteptăm cu un concert tribut spectaculos, alături de organistul Yves Rechsteiner și percuționistul Henri-Charles Caget care vă readuc în memorie capodoperele lui Mike Oldfield, Genesis și Frank Zappa. Și mai mult, experimentăm simbioza delicată a artelor având-o ca invitată pe actrița Claudia Ieremia într-un concert special alături de organistul Marcel Costea și trompetistul Corneliu Meici. Avem multe noutăți să vă dezvăluim, toate alimentate de dorința noastră de a consolida și anima această comunitate minunată ce s-a format în jurul orgilor din Timișoara, un patrimoniu împletit din amintiri prețioase țesute de-a lungul secolelor. Tocmai de aceea, anul acesta vă invităm și la o expoziție specială, în perioada 29 iulie - 4 august 2024 la parterul Centrului de Proiecte din Timișoara (strada Vasile Alecsandri nr. 1). Expoziția Orgile Timișoarei, care va prezenta fotografii realizate de Dana Moica, se va deschide în data de 29 iulie începând cu ora 18.00 când vă așteptăm cu entuziasm și zâmbete să vă cunoaștem poveștile și istoriile legate de orgile din orașul nostru”, au anunțat organizatorii evenimentului.

Accesul la toate evenimentele din cadrul Festivalului Internațional Orgile Cetății din Timișoara este gratuit. Detalii legate de accesibilizare se vor găsi în descrierile fiecărui concert în parte.

Orgile Cetății începe miercuri, 3 iulie, de la ora 19, în impresionanta Biserică Romano-Catolică Millenium din Timișoara, unde îl putem asculta pe organistul elvețian Benjamin Righetti.