Prozatorul Costel Baboș a revenit în rândul helioniștilor timișoreni propunându-le colaborarea pentru un film de comedie, S.F., despre atmosfera carpato-mioritică. Scenariul filmului este în curs de a fi încheiat, însuși Costel Baboș fiind autorul scenariului, de regie urmând să se ocupe Bogdan Baboș (fiul prozatorului, regizor de film cu studii de specialitate în Canada).

Costel Baboș a debutat ca publicist în anul 1983, în revista „Helion” cu proza scurtă. Despre începuturile sale în literatura publicistică, Costel Baboș a mărturisit că: „Prima dată am venit la «Helion», m-am format la «Helion». Cornel Secu mi-a fost mentor și întotdeauna o să mă laud cu el și cu ceilalți colegi ai mei”.

În anul 1994, Costel Baboș a realizat debutul editorial cu volumul „Un om din Wayfalua” (povestiri). Au urmat colaborări la revistele „Helion”, „Orizont”, „Paradox”, „Jurnalul SF” etc. 

Prozatorul Costel Baboș este deținătorul premiului special pentru proză, la concursul „Mihai Eminescu” (Oravița, 1992) și al premiului I la Zilele Cenaclurilor S.F. din Cluj-Napoca (1993). Este membru al A.R.S.F.A.N. (Asociația Română de Science-Fiction).

Din 1996, Costel Baboș s-a stabilit în Canada (Windsor, Ontario), în țara „frunzei de arțar” desfășurându-și activitatea ca și chimist, în domeniul farmaceutic.

Ideea realizării unui film despre România a venit din partea lui Bogdan Baboș, fiul solicitându-i tatălui să scrie un scenariu pentru film, juniorul cunoscând bine literatura pe care seniorul Baboș a publicat-o de-a lungul timpului.

Pornind de la schița fantastică, „Petru din sticlă”, Costel Baboș a redactat o bună parte din scenariul acestui film de lung metraj (va dura două ore), urmând ca în anul ce vine, filmul să fie realizat în România. „Tot filmul are tangență cu S.F.-ul și, eu provenind din această marcă timișoreană, cred că pot să fac un film românesc bun, cu tentă S.F.”, a mărturisit Costel Baboș la ședința clubului „Helion”. 

Despre filmul al cărui scenariu urmează să-l încheie, Baboș a declarat: „Filmul se vrea filmat în România. Personajele principale din film nu vor fi neapărat țărani needucați, ci niște tipi care nu pot fi clasați. Personajele nu pot fi plasate undeva anume, în spațiu și timp. Important e ceea ce spun aceste personaje, ceea ce se întâmplă și atmosfera care se creează. Eu nu transmit mesaje. Pe mine nu mă intersează mesaj, filme de mesaj. Pe mine mă interesează să captez auditoriul timp de două ore. Dacă eu reușesc să-l capteze din primele două minute și să-l țin încordat până la final... Astfel se face un film și atunci se vinde acel film”.

Referitor la sponsorii pentru viitorului film, Costel Baboș a declarat că se află în faza de informare, de căutare a celor care pot să sprijine proiectul. „Probabil, momentan eu sunt principalul sponsor, dar dacă există posibilități de sponzorizare, sau de a intra în legătură cu alte foruri din România, sunt absolut bine venite. Nu am vreun habar de sponsor. Acum eu sunt la nivelul de a colecta informații. E nevoie de cineva care să mă ajute cu sunetul, cu camerele de luat vederi etc. Sper să fie ok! Apoi distribuția, marketing-ul, publicitate în presă, în radio, în televiziune etc.”, a spus prozatorul.

Filmul se vrea a fi unul de comedie, S.F., și, potrivit celor declarate de Costel Baboș, „se bazează mult pe atmosfera, nu neapărat de sat, dar să zicem, pe atmosfera între oraș și sat, românească, într-un timp atemporal, nici comunism, nici după revoluție. Nu este plasat, dar totuși, prinde ceva din cea ce înseamnă sat sau oraș românesc, felul de a vorbi și felul de a fi. Umorul va fi mai mult lexical, pe bază de joc de cuvinte”.

Scenariul de la care pleacă prozatorul pentru viitorul film, are la bază, așa cum spuneam mai sus, schița al cărui autor este, „Petru din sticlă”, schiță care se regăsește în volumul „Un om din Wayfalua si alte povestiri”, carte ce a fost publicată sub semnătura sa, în anul 2009, la Timișoara. 

Despre implicarea în realizarea acestui film, distinsul helionist a spus: „Orice ajutor este bine-venit; și ca idee și ca susținere și ca, eventual să participe în film direct, actori etc”.

E posibil ca „first draft”-ul acestui film să fie chiar în iarna acestui an, iar  scenariul regizoral va fi trimis clubului de anticipație „Helion”, turnarea filmului urmând să fie încheiată anul viitor, în România.  

Cornel Seracin