În primele zile ale lunii decembrie 2018, semnalam deschiderea unei expoziții la „Casa Wittgenstein” din Viena. Era vorba despre o expoziție de artă contemporană dedicată împlinirii a 100 de ani de la finalizarea cărții „Tractatus Logico-Philosophicus” a filosofului austriac Ludwig Wittgenstein. În cadrul acelei expoziții, chiar la deschiderea ei, era anunțată o nouă acțiune (performance pictural colectiv) a grupului „Noima”, acțiune ce investiga convenții provizorii ale unei posibile gramatici colective. Acțiunea se intitula „Report” și a fost realizată de artiștii Sorin Scurtulescu (Timișoara) și Cosmin Frunteș (Brașov), pornind de la un scenariu redactat de Andrei Rosetti (Deva).
La 1 februarie 2019, cu începere de la ora 19, la Casa Artelor din Timisoara - Sala „Studio” (str. Augustin Pacha nr. 8) va avea loc evenimentul de artă contemporană performativă, produs de galeria „12-14 Contemporary” din Viena și curatoriat de Denise Parizek, în colaborare cu galeria „META Spațiu” din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Evenimentul se intitulează „Balkan Performance Tour”, iar la Timișoara va fi prima oprire din turul care a început cu Viena și va continua cu Novi Sad și Belgrad.
Artiștii participanți sunt, Àgnes Hamvas & Hubert Hasler (Austria), Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia), și grupul NOIMA(Timișoara). „Evenimentul cuprinde o serie de trei performance-uri care au loc în aceeași seară, un adevărat tur de forță pentru publicul iubitor de artă, care are ocazia să vadă în acțiune artiștii participanți...”, au transmis, printr-un comunicat mass-media, organizatorii evenimentului.
Prima parte a programului propune invitaților instalația-performance susținută de Àgnes Hamvas și Hubert Hasler, „un dialog purtat prin fax, ce sugerează lipsa comunicării personale în context actual, precum și limitările, schimbările limbajului și comunicării în era digitală”, se arată în același comunicat transmis mass-media.
Vor urma performace-urile susținute de Emilia Jagica & Anikö Kiss (Serbia) și NOIMA (Timișoara), iar „ideea de bază - care este și punct de plecare - urmează același principiu, având, totodată, două poziționări diametral opuse: încadrarea în denumiri-clișeu a femininului și masculinului ce apelează la aceleași forme de expresie și, totuși, prezintă diferențe în lipsa oricărei evaluări. Acum avem o teză și o antiteză, o poziție feminină și una masculină; ceea ce lipsește este sinteza”, se arată în comunicatul organizatorilor.
Grupul NOIMA, în contrapartidă, prezintă performance-ul „dLight” „care a evoluat constant de-a lungul anilor”. Artiștii grupului NOIMA, „se joacă cu concepte precum LUMINA/LIGHT și LUMEN/ WELT. Alegând un punct specific de focalizare, artiștii «lumineză» anumite abordări ale lumii civilizate sau o pun în lumină (Light)”, susține comunicatul care anunță acest eveniment de la Timișoara.
După Timișoara, „Balkan Performance Tour” va continua cu Novi Sad, în 4.02.2019 - Kultur Center) și Belgrad (6.02.2019 -Ostavinska Galerija). Partenerii acestui eveniment sunt, Forumul Cultural Austriac, Österreichische Botschaft Belgrad - Austrijska Ambasada u Srbiji, Austrijski kulturni forum Sarajevo/Österreichisches Kulturforum Sarajewo.


Cornel Seracin