Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură (F.I.L.Tm.) este în plină desfășurare, deschiderea având loc miercuri, 23 octombrie, la Muzeul de Artă din Timișoara, Sala Baroc.
Ediția din acest an a festivalului are temă de dialog, Libertatea, tema fiind în acord cu redobândirea libertății în România, în urmă cu 30 de ani, atunci când, la Timișoara, în Decembrie 1989, a coborât în stradă Speranța Libertății, cetățenii municipiului bănățean fiind solidari în dorința lor de a elimina totalitarismul (socialist/comunist) instaurat până atunci în România, regim care ținea în prizonierat drepturile și libertățile cetățenești și umane.
Tema ediției, „Libertatea. Între Istorie și Literatură”, aduce la Timișoara un program amplu, ce cuprinde în desfășurare patru seri în care vor avea loc dezbateri și lecturi publice. Invitații de seamă ai ediției 2019 la F.I.L.Tm., sunt personalități de seamă de pe întregul mapamond, oameni care și-au adus, sau își aduc contribuția lor la evoluția omenirii, scriitori care prin cuvântul lor pun o cărămidă trainică în consolidarea templului culturii umanității și, astfel, a dobândirii Libertății.
Cuvântul de întâmpinare a invitaților la cea de-a opta ediție a Festivalului a fost rostit de președintele F.I.L.Tm., poetul și jurnalistul Robert Șerban: „Un Festival care-ncepe în forță, e un Festival care coincide cu împlinirea a treizeci de ani de la revoluție și-am hotărât să aducem, astfel, un omagiu celor care în 1989 au ieșit în stradă, celor care-au murit, pentru ca noi, astăzi, să fim laolaltă, să vorbim despre Libertate, să vorbim despre Istorie să vorbim despre Literatură, să vorbim cum vrem, fără să ne pese că ni s-ar putea întâmpla ceva rău. Sunt treizeci de ani în care, lumea literară (pentru că e un Festival de Literatură), lumea literară românească, a crescut de la an la an, cărțile noastre, ale tuturor, sunt astăzi traduse. (...). Scriitorii români importanți sunt traduși în diferite limbi străine. Aducem, la Timișoara, de opt ani încoace, nume importante ale literaturii, nu doar din Europa, și-o facem, așa cum e mai bine s-o facem, oameni din țări diferite, așa cum anul acesta sunt scriitori din Statele Unite, scriitori din Rusia, scriitori din Polonia, scriitori din Portugalia, scriitori din România. Muzeul de Artă este gazda noastră de atâția ani. Sala Barocă, cea mai frumoasă Sală, sunt convins, din Timiș, ne găzduiește. Îi mulțumesc profesorului Neumann, deși nu-i lângă noi, este aici, într-un fel sau în altul, prin spirit. Îi mulțumesc Ioanei Gruenwald, Oanei Boca-Stănescu, Ralucăi Selejan și Oanei Doboși-Potcoavă. Ele sunt echipa cu care acest Festival funcționează. (...). Vă mulțumesc, fetelor! Fără voi, Festivalul ăsta n-ar avea loc”.
Principalul susținător al acestui eveniment este Primăria Municipiului Timișoara, la deschiderea ediției din acest an, în Sala Baroc a Muzeului de Artă fiind prezent și edilul-șef al municipiului, Nicolae Robu, care, în scurtul moment oratoric a spus, printre altele: „Noi, cred că nu facem altceva decât să ne facem datoria, susținând ce se-ntâmplă în cultura timișoreană, și Festivalul Internațional de Literatură, evident că, este unul din lucrurile cu care ne mândrim. Ne mândrim că, iată, reușim să-l organizăm an de an, și meritul este, nu al primăriei, ci meritul este al dumneavoastră, al scriitorilor timișoreni, care faceți tot ce trebuie pentru ca Festivalul să existe, și să existe la cote înalte. Am numai feed-back-uri bune despre edițiile anterioare și, am convingerea că, aceasta va fi peste toate cele care au precedat-o. Din postura noastră de viitoare Capitală Europeană a Culturii, în 2021, avem o obligație în plus, față de cea pe care ar trebui, oricum, s-o resimțim cu toții, ca cetățeni ai unui oraș cu pretenții. Avem obligația în plus de a face lucrurile și mai bine, la o anvergură cât mai mare și cu un impact și internațional mai mare decât în mod obișnuit. Eu vă felicit, pe toți cei care v-ați implicat în organizare, vă asigur de tot suportul meu și, așa cum s-a-ntâmplat și până acum, un telefon, un SMS sunt gesturi suficiente pentru a face ceea ce trebuie făcut, încât, actul dumneavoastră de cultură să poată prinde viață. Felicitări tuturor și, încă odată, mulțumiri tuturor oaspeților care sunt prezenți la această ediție. Vă mulțumesc!!!”
Festivalul este sprijinit și de Fundația „Politehnica”, președintele acestei fundații, prof. univ. dr. Ivan Bogdanov, fiind prezent la deschiderea celei de-a opta ediții a F.I.L.Tm., iar cu acest prilej a rostit: „Mulțumesc, tuturor, pentru participare! Eu sunt reprezentantul fundației «Politehnica». Deci, o structură organizată de ingineri ca să dovedească faptul că inginerii știu să facă și altceva decât tehnică. Așa cum îi spuneam și colegului și prietenului Robert Șerban, eu nu sunt decât omul care ține umbrela și, urez succes, tuturor Bufnițelor și lui Robert să aibă avânt, reușite, în organizarea pe cât mai mulți ani de aici încolo în astfel de evenimente. Mai vreau să adresez mulțumiri și Muzeului de Artă, care ne găzduiește, domnului Victor Neumann, în mod special, pentru că ne sprijină în această acțiune. Succes tuturor!”
Prima seară a celei de-a opta ediții a F.I.L.Tm. a fost dedicată istoriei, dialogul țintind „Cele trei chipuri ale Memoriei: Înțelegere, Asumare, Iertare”, împreună, pentru timișoreni și cu timișorenii, fiind doi distinși oameni de cultură, dar și oameni politici, în trecut. Este vorba despre istoricul român, Adrian Cioroianu, Ambasador al României la U.N.E.S.C.O. și Adam Michnik jurnalist (redactor-șef al ziarului polonez „Gazeta Wyborcza”), eseist și politolog polonez.
„Gazeta Wyborcza” a fost publicată pentru prima oară, în Polonia, la 8 mai 1989, având drept motto „Nu există libertate fără solidaritate”, fondatorii acestui ziar fiind Andrzej Wajda, Aleksander Paszyński și Zbigniew Bujak. Fondarea ziarului are la bază rezultatul unui acord între guvernul comunist al Republicii Populare Polonia și adversarii politici ai acestui regim, cei care s-au aflat în Federația Sindicală fondată în Polonia, în 1980 și condusă de Lech Wałęsa, „Solidarność”. De la fondarea ziarului, redactor-șef al acestuia a fost Adam Michnik, numit în această funcție de Lech Wałęsa. Astăzi, „Gazeta Wyborcza” este considerat un ziar complet independent care susține, în general, „valorile liberale”.
Prima seară a festivalului a fost moderată de Magda Grădinaru, jurnalist, editor coordonator „Ziare.com”, care, în cuvântul din deschiderea dialogului cu cei doi distinși invitați, a rostit: „Vom vorbi despre relația cu trecutul comunist, o relație, o simțim pe pielea noastră, de ceva vreme, deloc confortabilă, trăită-n octave-nalte și pe care nu știm, încă, cum să o prindem în manualul de istorie, dar care, iată, ne dă târcoale mereu în preajma momentelor electorale. În România, e un astfel de moment. Polonia, tocmai a încheiat alegerile. Nu e nimeni mai potrivit decât Adam Michnik, figură axială a «Solidarității», pentru această dezbatere. Și, niciun interlocutor nu va fi mai incomod (și mizez pe asta în această seară) pentru că, la prima vedere, spunându-se atât de multe despre comunism, tranziție și post-comunism, avem (nu-i așa?) senzația că nu mai e nimic de spus. Și, mizez, în această seară și pe complicitatea istoricului Adrian Cioroianu, pentru a doza în așa fel dialogul, încât să ieșim din această zonă de clișee, în care e, în acest moment, dezbaterea privind post-comunismul”.
Joi, 24 octombrie, seara celei de-a opta ediții a F.I.L.Tm. a fost dedicată prozei, fiind prezenți, în Sala Baroc a Muzeului de Artă, pentru dialog, Evgheni Vodolazkin, considerat a fi „una dintre valorile incontestabile ale literaturii ruse contemporane”, José Luís Peixoto, scriitor portughez și Lucian Dan Teodorovici (director al Muzeului Național al Literaturii Române din Iași și al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere - F.I.Li.T.), considerat „unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români contemporani din noua generație”.
Cea de-a treia seară a ediției F.I.L.Tm. va fi dedicată poeziei, publicul prezent în Sala Baroc a Muzeului de Artă, fiind invitat la dialog cu „Nora Iuga”, Constantin Abăluță și Andrei Codrescu (cel mai cunoscut scriitor american cu origini în România), întreaga seară a dialogului fiind ghidată de „Avantgarda continuă: experiment liric, misiune de-o viață”. Cu ocazia F.I.L.Tm., poetul Andrei Condrescu va lansa, la Timișoara, cel mai recent volum de poezie, scris direct în limba română, „Metroul F: doi ani pe românește”, publicat la Editura „Scrisul Românesc”.
Ultima seară a ediției cu numărul opt a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara va fi sâmbătă, 26 octombrie, dialogul urmând să se poarte în spațiul librăriei „La Două Bufnițe” din Timișoara. Seara este dedicată literaturii, istoriei, dar și acțiunii, „Scânteia care aprinde torța: muza ce nu tace”, invitați fiind trei scriitori timișoreni care-au participat la revolta antitotalitară, la Timișoara, în Decembrie 1989, Petru Ilieșu, Daniel Vighi și Viorel Marineasa.
Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (F.I.L.Tm.) este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori: Robert Șerban, Oana Boca-Stănescu și Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa le reunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan (inițiatoarele librăriei „La Două Bufnițe”).
Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (F.I.L.Tm.) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, susținut de Consiliul Județean Timiș, organizatori fiind, Fundația „Politehnica Timișoara” și „Headsome Communication”, iar printre parteneri, amintim aici, Asociația Timișoara 2021, Muezul de Artă, Librăria „La Două Bufnițe”, Universitatea de Vest, Fundația „InterArt Triade”, Galeria „Jecza”, Uniunea Scriitorilor din România - filiala Timișoara, Radio România Cultural, Ziare.com, „Orizont”, „Banatul Azi”, Ziarul „Timișoara”, „TeleU”, „West City Radio” etc.
Cornel Seracin