Marți, 17 Decembrie 2019, cu începere de la ora 17, la sediul Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara are loc lansarea unor volume care aduc o importantă contribuție la îmbogățirea istoriografiei eroicului sfârșit de an 1989, ultima lună din acel an aducând, în urma voinței cetățenilor României, abolirea regimului totalitar din țară, regimul socialist/comunist fiind impus României la finalul celui de-al doilea război mondial.
Apărut sub egida Asociației „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989” Timișoara, „Ori învingem, ori murim!” este o continuarea a volumului din anul 2014, „Libertate de iubim! Ori învingem, ori murim!”, noua cartea cuprinzând mărturii ale urmașilor martirilor din Decembrie 1989 și a răniților din aceeași perioadă.
Volumul „Ori învingem, ori murim!” a fost editat la Editura „Eurostampa”, în anul 2019 și este îngrijit de profesorul Cornel Secu, rănit în timpul demonstrațiilor anticomuniste din Decembrie 1989, la Timișoara. Volumul a apărut cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Timișoara.
Volumul-document conține aproximativ 250 pagini. Cuvântul înainte și postfața poartă semnătura profesorului Cornel Secu, iar fotografiile sunt realizate, în timpul lui Decembrie 1989, de fotoreporterul timișorean Constantin Duma.
Cartea „Ori învingem, ori murim!” conține în paginile ei, printre mărturii, lista răniților revoluției din Timișoara, numele, vârsta lor în anul 1989, profesia, locul unde au căpătat rana, felul rănii. Martirii revoluției din Timișoara se regăsesc în paginile acestui volum-document, tot în paginile cărții fiind și o prezentare a Asociației „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989” Timișoara.
„Proclamația de la Timișoara”, cu cele 13 puncte, citită din balconul Operei Române din Timişoara în 11 martie 1990 de către regretatul profesor George Șerban, se află în ultimele pagini ale volumului „Ori învingem, ori murim!”.
„Istoricii și revoluția din 1989: Minciuni, falsificări, manipulări” și „Revoluția de la Timișoara prin mărturii”, alte două volume care vor fi lansate în 17 Decembrie 2019, la sediul Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, cele două volume purtând semnătura scriitorului timișorean Marius Mioc, autorul fiind unul dintre importanții documentariști ai lui Decembrie 1989.

Cornel Seracin