Sorin Scurtulescu, unul dintre cei mai importanți pictori ai generației sale, a realizat prima monografie-album din cariera sa de până acum, volum în paginile căruia și-a așezat activitatea pe tărâmul picturii. Lucrările din paginile monografiei au fost realizate în Italia, în timpul burselor „Vasile Pârvan” și „Nicolae Iorga” la Academia Română din Roma și la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică Venezia, obținute cu sprijinul statului român.
Titlul acestei monografii-album este „Sorin Scurtulescu - Picturi italiene”, a apărut la Editura „Epifania” în anul 2020, editor fiind Horațiu Iovănaș, director Asociația „Eleon”, asociație care a organizat în urmă cu doi ani, la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția intitulată „Crucea, de la comunitate la comuniune.100 de cruci la 100 de ani”, dedicată Centenarului Unirii de la 1918.
Albumul-monografie are 280 pagini, 156 ilustrații, autor fiind, alături de artistul timișorean, istoricul de artă și scriitorul american Alan Jones.
Distinsul om de cultură american, scrie în paginile acestui album, impresii despre Timișoara, „Ghidurile ne spun că Timișoara nu este un oraș, ci o stare de spirit și este adesea descris ca fiind cel mai cosmopolit oraș din România. O primă impresie a Timișoarei relevă faptul că a rămas în mod esențial austro-ungar până în prezent: un centru cultural și un oraș universitar...”, dar și despre artistul timișorean Sorin Scurtulescu, „Willem de Kooning tot repeta o afirmație: «pictura este o întrezărire». Îl văd pe Sorin Scurtulescu luând-o pe acest drum, à la lisière des bois”.
Din cuvântul editorului Horațiu Iovănaș, despre activitatea artistului Sorin Scurtulescu, redăm aici, „Sorin aparține unei lumi care caută transcendentul, ceea ce îi conferă un mare avantaj, acela de a adăuga o altă cheie de înțelegere, unui om care știe să privească. În momentul în care poți să vezi toate ca un dar care ți se oferă necontenit și plin de recunoștință, toate le oferi înapoi lui Dumnezeu, lumina arată altfel”.
Sorin Scurtulescu (n. 1979, la Timișoara) a studiat pictura cu pictorul timișorean Constantin Flondor și cu pictorul britanic Geoff Morten. Din 2015 este reprezentat, la Viena, de către curatoarea Denise Parizek, iar începând din 2018 colaborează cu istoricul de artă și scriitorul american Alan Jones.
Referindu-se la pictură, arta prin care relevă universul său inspirat din lumea înconjurătoare, artistul Sorin Scurtulescu spune: „Pictura, pentru mine, este un limbaj ajutător care îmi completează posibilitățile sufletești de exprimare, dar și o modalitate prin care pot înțelege mai bine creația lui Dumnezeu vizibilă și invizibilă”.
Sorin Scurtulescu este co-fondator al grupului „Noima”, din 2003, alături de Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Andrei Rosetti, și, până în prezent, a participat la peste 100 de expoziții internaționale și naționale.
Monografia-album, „ Sorin Scurtulescu-Picturi italiene”, poate fi comandată accesând edituraepifania.wordpress.com sau www.librariasophia.ro.

Cornel Seracin