Institutul Francez, împreună cu Comunitatea de evrei din Timișoara, organizează proiecția filmului „Ultima difuzare la București”, în regia olandezului Ludi Boeken. Proiecția va avea loc marți, 27 iulie, de la ora 20.30, în grădina Institutului Francez din Timișoara și va fi precedată de o discuție între regizor și profesorul Marcel Tolcea.

Istoricul israelian de origine română Elie Barnavi a scris despre acest film:

„Acest film abordează o temă la fel de veche ca lumea: cea a răzbunării. Spre deosebire de personajul lui Edmond Dantès din Contele de Monte Christo de Alexandre Dumas, povestea tragică a lui Eliahu Berkovich, aka Tony Nelson, este o poveste adevărată. Povestea spusă în acest film este în multe privințe o tragedie în sensul grecesc al cuvântului, deoarece eroul este incapabil să scape de destinul său, nu poate realiza ceea ce ar trebui să facă. Civilizația noastră a încercat să prevină și să interzică răzbunarea, deoarece este crudă și barbară. <<Să nu te răzbuni>> este una dintre cele Zece Porunci biblice. Noul Testament merge mai departe citând cuvintele lui Dumnezeu care ia răzbunarea în propriile mâine și o transformă în dreptate... Dar ce se întâmplă atunci când justiția îți este refuzată? O poți accepta și este dublă pedeapsă, pentru că ați fost victima nedreptății și căutarea de dreptate a fost respinsă. De asemenea, te poți răzvrăti și îți poți face singur dreptate. Aceasta este esența răzbunării. Dar, din fericire pentru Eliahu și pentru noi, spectatorii care privim pe ecran povestea incredibilă a unui proces de dezertare militară, am înțeles acest lucru. Și când luminile se aprind după proiecție, suntem de acord cu el."

Filmul a fost scris și regizat de Ludi Boeken alături de actrițele și actorii Paul Diaconescu, Julia Levy-Boeken, Cristian Balint, Eitan Anner, Tamar Keenan, Theo Thoran Neagu.

Istoricul Alexandra Laignal-Lavastine a fost consilierul științific al filmului.

Ludi Boeken este autorul a numeroase documentare și lungmetraje, printre care „On the Road with Socrates”, „Marga”, „Deadlines” și „Britney One more Time”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Pentru a participa este necesar certificatul de vaccinare împotriva Covid-19. (I.N.)