În data de 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Fundația Art Encounters va lansa „ROactiv”, un proiect online dedicat promovării artiștilor români în context național și internațional. Proiectul se va desfășura până pe 31 ianuarie și va fi alcătuit dintr-o serie de interviuri video, dedicate câte unui artist român, precum și câte unei personalități internaționale care cunoaște în profunzime contextul cultural românesc. 

Titlul proiectului, spun organizatorii, este alcătuit dintr-un joc de cuvinte - substantivul „reactiv”, adjectivul „activ” și substantivul propriu „România”, care sugerează procesul de permanentă transformare care caracterizează cultura română, vizibil în arta contemporană românească, din ce în ce mai interesantă și mai provocatoare.

Dedicate publicului larg, interviurile video vor fi distribuite în cadrul rețelelor sociale, respectiv pe website-ul fundației. 

Acționând precum o <<cură>> de artă desfășurată pe parcursul proiectului, în care fiecare <<doză>> de artă ne aduce mai aproape de o înțelegere nuanțată a culturii române contemporane și a istoriei noastre, episoadele vor constitui ulterior o arhivă ce va reflecta diversitatea și complexitatea producției artistice românești, mai precizează organiztorii.

Printre participanți se vor număra personalități precum Ciprian Mureșan, artist expus la Centrul Pompidou din Paris, la Bienala de artă de la Veneția și la Muzeul Tate Modern din Londra, Justin O'Shaughnessy, artist și lucrător cultural din Anglia, colaborator al unor instituții prestigioase (Tate Modern, Serpentine Gallery, Frieze Art Fair), Diana Marincu, curator, critic de artă și director artistic al Fundației Art Encounters, artiștii Csilla Bartus, Ole Blank, Floriama Cândea, Eduard Constantin, Norbert Filep, Lucia Ghegu, Alexandra Mereuți, Lucía Simón Medina.

Proiectul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. (I.N.)