„Pe urmele germanilor din Banat: colonizări, evoluții și revoluții” este numele turului ghidat gratuit propus de Asociația Turism Alternativ, prin proiectul Timișoara Free Tours. Sub motto-ul „Află poveștile orașului!”, proiectul are ca scop oferirea de tururi ghidate atât localnicilor cât și turiștilor care vizitează orașul. Astfel, aceștia vor avea ocazia să se familiarizeze cu istoria și poveștile mai mult sau mai puțin cunoscute ale orașului.

Turul va avea loc duminică, 7 august, între orele 18-20.

Persoanele care vor să participe trebuie doar să se prezinte la ora stabilită, la punctul de întâlnire, Casa Adam Müller-Guttenbrunn (strada Gheorghe Lazăr nr. 10-12).

„Turul pe care-l propunem este unul eclectic, la fel cum sunt majoritatea bijuteriilor arhitectonice din piețele istorice ale Timișoarei, unde Secession-ul se îmbină armonios cu barocul și cu neoclasicismul.  

Timișoara a fost mereu ca un creuzet în care s-au contopit și topit, alături de români, celelalte etnii, stabilite aici de-a lungul vremurilor, mai mult sau mai puțin vitrege: evrei, germani, maghiari, sârbi, bulgari, aromâni, cehi, slovaci…

Am ales să ne oprim la germani, pentru început, care și-au adus un aport incontestabil și demn de toată admirația la înflorirea <<orașului rozelor>>, cum mai este (re)cunoscută Timișoara.

După cum reiese din titlu, turul va fi focalizat pe cele trei colonizări cu germani din Banat și pe personalitățile din variatele sfere ale vieții: istorie, cultură și artă, care și-au dedicat viața, uneori până la sacrificiu, Timișoarei, cum s-a întâmplat cu primii coloniști germani, răpuși de malarie, sau cu Eroii germani ai Revoluției din Decembrie 1989, căzuți sub tirul gloanțelor.  

Turul se vrea a fi, totodată, un omagiu adus tuturor germanilor, renumiți sau anonimi, care au iubit și iubesc orașul de pe Bega”, precizează organizatorii.

Itinerar:

  • Traseul va începe la Casa „Adam Müller Guttenbrunn“ și va continua în Piața Unirii sau Domplatz, cum o numesc mai vârstnicii timișoreni germani, cu informații despre cucerirea Timișoarei de către prințul Eugeniu de Savoya și despre colonizările cu germani inițiate la scurt timp de monarhia habsburgică, însoțite de prezentarea clădirilor din piață și adiacente pieței, care sunt în strânsă legătură cu subiectul propus.   
  • Urmează Piața Libertății, Strada Alba Iulia, zona Corso/Surogat și Podul Maria.
  • Turul se va încheia la Consulatul Germaniei, pe Splaiul Tudor Vladimirescu 10.

De ghidajul celor care vor fi „turiști” la ei acasă se vor ocupa ghizii de turism voluntari din cadrul proiectului Timișoara Free Tours.

Durata estimată a turului este de aproximativ două ore, în funcție de grup și de condițiile meteo. 

 

Camelia B.