250 de ani de la înființarea comunei
Vineri, sâmbăta și duminica trecută, bilezenii și invitații lor au sărbătorit un sfert de mileniu de la propășirea germanilor pe aceste meleaguri. Cu acest prilej, au fost prăznuiți 250 de ani de la construirea primei case germane în Biled. Pentru evenimentul de excepție, încă de miercurea trecută au venit la Biled numeroși germani plecați de pe aceste meleaguri, dornici de a fi prezenți la sărbătoare. Pentru reușita acestei întâlniri și-au dat concursul Primăria Biled, în frunte cu domnul primar Cristian David, Consiliul Local Biled, Forumul Democrat German Biled, Consiliul Județean Timiș, precum și Organizația Bilezenilor din Germania.
Timp de trei zile, la Biled, alături de primarul comunei, domnul Cristian David, au fost prezente personalități de prim rang ale județului Timiș, dintre care îi amintim pe domnul Ovidiu Ganț, deputat al minorității germane în Parlamentul României, domnul Marian Constantin Vasile, liderul grupului PNL din Consiliul Județean Timiș, domnul Călin Ionel Dobra, vicepreședintele CJT, domnul Adrian Negoiță, președintele Comisiei de cultură și culte din cadrul CJT, domnul Florin Răvășilă, consilier județean, domnul Sorin Supuran, directorul ARR, domnul Luchian Savu, primarul comunei Șandra, domnul Silviu Ștefan Tomulea, primarul comunei Iecea Mare, domnul Alin-Adrian Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.
Alături de președintele Forumului Democrat German din comuna Biled, domnul Adam Csonti, au fost prezenți consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, domnul Rolf Mahrun, președintele Forumului Democrat German din Banat, domnul dr. Ioan Fernbach, vicepreședintele Forumului Democrat German din Banat, domnul Erwin Josef Țigla, vicepreședintele Asociației Șvabilor Bănățeni din Republica Federală Germania, doamna Christine Neu, președintele onorific al Organizației Bilezenilor din Germania, domnul Peter Krier, președintele Organizației Bilezenilor din Germania, domnul Werner Gilde, vicepreședintele Organizației Bilezenilor din Germania, domnul Josef Herbst, președintele Fundației de Întrajutorare a Șvabilor Bănățeni din Germania, domnul Nikolaus Rennon, directorul Fundației Adam Müller Guttenbrunn, domnul Helmut Weinschrott, din partea Fundației de Cooperare Internaționale domnii Norbert Hausmann și Horst Martin, iar din partea Organizației Șvabilor din Iecea Mică, domnul Dietmar Giehl.
La întâlnire a fost prezentă o delegație de pompieri din Kraichgau și doamna Heidi Müller, conducătoarea unui grup numeros de dansatori din Germania. Au mai fost prezenți la activitățile specifice și preoții romano-catolici Marius Franțescu și Bonaventura Dumea și preoții ortodocși ai Parohiei Biled, Marius Ruscu și Radu Reja.
Cele trei zile de sărbătoare au fost acompaniate de Fanfara Biled-Șandra, avându-l ca dirijor pe domnul Adam Tobias.
Marcarea evenimentului a început vineri după-amiaza cu o comemorare la Cimitirul catolic din comuna Biled. Oaspeții germani, însoțiți de fanfară și corul bisericii, au ascultat o slujbă de pomenire cu rugăciune, oficiată de preoții catolici Marius Franțescu și Bonaventura Dumea. A ținut o alocuțiune domnul Peter Krier și au fost depuse jerbe de flori la mormintele ostașilor germani.
Vineri seara a avut loc, la Biserica Romano-Catolică din Biled, o rugăciune ecumenică la care, alături de preoții romano-catolici, au participat și preoții ortodocși. Cu acest prilej, a cântat corul de copii condus de prof. Dana Ruscu. Au mai cântat Melita și Dietmar Diehl și Ioan Fernbach a susținut un concert.
Sâmbăta a debutat cu un „tumultuos” turneu de handbal, la „Cupa Primăriei Biled” înscriindu-se șase echipe. După o înfruntare dârză, pe locul I s-a clasat Echipa Voința II Biled.
Tot sâmbătă, oaspeții și delegația de pompieri din Kraichgau au fost primiți la Primăria comunei Biled, de către primarul comunei, domnul Cristian David, după datină, cu pâine și sare. Pompierii din Kraichgau au donat Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Biled o mașină de pompieri, după care a fost vizitat Muzeul Pompierilor din Biled. După muzeu, oaspeții au fost primiți la Clubul Pensionarilor din Biled, unde a fost organizată o șezătoare ca pe vremuri, cu torsul lânii și cântece specifice acestui obicei.
Apoi, a fost inaugurată expoziția-muzeu de la Casa Germană din Biled. Acest complex a fost realizat de Asociația Bilezenilor din Germania, iar acum găzduiește sediul Forumului Democrat German, o cantină socială, o mini-pensiune și Muzeul germanilor din Biled, care a fost inaugurat cu prilejul acestei mari sărbători. La deschiderea muzeului a vorbit domnul Peter Krier. Muzeul bilezean este o realizare de excepție care a necesitat eforturi deosebite. El are două nivele: la parter se află o expoziție fotografică, cu și despre Biled și locuitorii lui, iar la etaj se pot admira numeroase obiecte casnice și de gospodărie care au aparținut bilezenilor. Aici poate fi văzut cum arăta o cameră de zi, dormitorul sau bucătăria germane.
Sâmbătă după-amiază a avut loc o paradă a portului popular, la care a participat echipa de dansuri din Germania, formația de dansuri a germanilor din Biled, precum și formația de dansuri populare românești din Biled. Perechile de dansatori au străbătut comuna, de la terenul de sport până dincolo de Casa Germană.
Sâmbătă, la Căminul Cultural din Biled, s-a desfășurat un moment festiv la care au participat oficialitățile române și germane, oaspeți și invitați, precum și numeroși bilezeni.
Cuvintele de salut au fost rostite de primarul comunei Biled, domnul Cristian David, și de președintele Forumului Democrat German din Biled, domnul Adam Csonti. Cu acest prilej, au luat cuvântul și ceilalți invitați, iar doamna Elisabeth Martini a dat citire cuvântului de salut al domnului H.
Harmut Koschyk, reprezentantul Guvernului Germaniei. Între decernarea titlurilor de Cetățean de Onoare al Comunei Biled și a plachetelor aniversare oferite cu acest prilej, fanfara condusă de Adam Tobias a intonat mai multe cântece.
Tânăra Diana Braica, în costum popular, a rostit o frumoasă poezie în grai bănățean. O alocuțiune festivă a fost rostită de domnul Peter Krier. Moderatorul acestei întâlniri a fost Mihai Feier, un prezentator plin de șarm.
După ședința festivă a urmat o recepție la Forumul Democrat German din Biled, iar seara a continuat cu un bal, muzica fiind asigurată de fanfară, dar și de frații Gitu și Petru Vasiu – o muzică retro ca pe vremea formației „Luceafărul”. În același timp, pentru tineri, pe terenul de sport, a fost organizată o discotecă.
Duminică dimineața, perechile de dansatori au invitat oaspeții de onoare la sărbătoare. Au primit invitații domnul primar Cristian David, domnul Gorea Grigore și unul dintre sponsorii sărbătorii, domnul Eugen Supuran.
Tot duminică a început și campionatul de minifotbal, la care s-au înscris șase echipe, turneu câștigat de echipa „Maracana” Biled.
La Biserica Romano-Catolică, preoții Marius Franțescu și Bonaventura Dumea au oficiat o slujbă de duminică, la care au participat perechile de dansatori. După slujbă, la Monumentul Eroilor, de lângă biserică, au fost depuse coroane de flori.
După masa festivă, cei dornici de adrenalină au participat la un raliu automobilistic și o demonstrație de karting.
Pe terenul de sport s-a desfășurat un frumos program artistic susținut de Ansamblul de dansuri germane din Biled, Ansamblul de dansuri venit din Germania, cel de dansuri românești din Biled, precum și Ansamblul de dansuri sârbești „Sveti Nikola” din Becicherecu Mic.
Seara, pe cerul Biledului a putut fi văzută, din nou în premieră, o demonstrație aviatică, după care primarul comunei, domnul Cristian David, a deschis jocul horei, pe scena special amenajată cântând formația condusă de Florin Ionaș - Generalul, solistele serii fiind Claudia Ionaș și Diana Seleagea.
Oaspeții din Germania și-au luat rămas bun de la bilezeni la Calvarul de la marginea satului.
Petrecerea a durat duminică până noaptea târziu, momentul festiv încheindu-se cu un spectaculos foc de artificii.
Cetățeni de onoare și plachete aniversare
Sebastian Florin Cean
Fiu al satului, născut la Biled în 14 noiembrie 1971, în familia lui Marta și Sabin Cean. Școala primară a urmat-o în comuna Biled, apoi a absolvit Liceul de Matematică-Fizică din Timișoara. În luna aprilie a anului 1999, împreună cu soția și copilul, pleacă în America, unde se stabilește și lucrează ca manager la o companie de transport rutier. Deși departe de țară, nu a uitat locurile copilăriei și acolo, în America, s-a implicat, împreună cu familia, în colectarea unor sume importante de bani pentru construcția noii biserici ortodoxe din Biled.
Marius Ruscu
S-a născut în 25 ianuarie 1971, licențiat al Facultății de Teologie și Istorie Timișoara, în anul 2007. A fost hirotonisit în iulie 2007 și a devenit preot al comunei. S-a implicat în construcția bisericii ortodoxe din Biled, făcând toate demersurile necesare ridicării lăcașului de cult. Este preot paroh din anul 2010 și reprezintă viața spirituală a comunității locale din Biled.
Radu Reja
Născut la 26 iulie 1952 și este licențiat al Institutului Teologic Universitar Sibiu, în anul 1978. A fost hirotonisit în anul 1979 ca preot al bisericii din comuna Biled, biserică la care slujește și astăzi. A contribuit la viața spirituală a celor 800 de familii de creștini ortodocși din Biled. A fost cel care a început demersurile pentru construcția noii biserici ortodoxe în comună. A reprezentat comunitatea din Biled la diferite simpozioane și întruniri istorice. Este membru de onoare și președintele facultății „Cristiana” din Timișoara. A fost preot paroh al bisericii din Biled între anii 1979-2010. Este un bun scriitor, având editate mai multe cărți religioase și romane inspirate din viața spirituală a comunității locale din Biled.
Josef Herbst
S-a născut în 18 iunie 1933, în comuna Biled. După o copilărie fericită, a urmat o perioadă tulbure după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind deportat în Bărăgan de regimul nou instaurat. Neavând posibilitatea să-și continue studiile, a îmbrățișat profesia de șofer. Mulți ani, până la emigrarea în Germania, a fost șofer pe mașina de salvare în comuna Biled. La orice oră din zi și din noapte a fost la dispoziția locuitorilor comunei. Tot în această perioadă a îndeplinit și funcția de adjunct al comandantului Formației de Pompieri Voluntari din Biled. S-a implicat în viața culturală a colectivității. A cântat în corul bisericii, a organizat baluri și Kirchweich-uri și a contribuit la scrierea monografiei comunei Biled. Și după emigrarea în Germania a continuat să fie prezent în viața culturală și activitatea Organizației Bilezenilor din Germania, în cadrul căreia a fost ales vicepreședinte, funcție pe care o ocupă și astăzi.
Werner Gilde
S-a născut în 11 ianuarie 1960, în comuna Biled, unde a absolvit școala generală. După ce a absolvit Liceul Industrial nr. 1, a lucrat ca electronist la AEM Timișoara. Încă din tinerețe s-a dovedit un lider al generației sale. A organizat Kirchweih-uri, a înființat o grupă de teatru, cu care a dat spectacole în mai multe comune bănățene. A fost component al echipei de handbal Voința Biled. După emigrarea în RFG, anul 1984, a activat în grupa de dansuri populare și a contribuit la păstrarea tradițiilor culturale ale șvabilor bănățeni din Germania. Din 2003 este președintele Asociației Bilezenilor din Germania. Cu toate că a fost foarte tânăr când a emigrat, comuna sa natală nu a uitat-o niciodată și urmărește cu deosebit interes tot ce se întâmplă în comuna Biled. În toată activitatea sa a sprijinit dezvoltarea colectivității. Aceasta s-a concretizat și prin faptul că a reușit să intermedieze donarea unei Autospeciale de pompieri și diferite echipamente pentru Formația Civilă de Pompieri Biled, în prezent Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Biled. Este unul dintre colaboratorii implicați în organizarea aniversării de 250 de ani a comunei.
Csonti Adam
S-a născut în 28 decembrie 1957, în localitatea Biled, unde trăiește și acum. Este unul dintre cei mai cunoscuți cetățeni ai comunei, făcându-se remarcat prin activitățile pe care le desfășoară în interesul comunității. Meseria de bază este cea de croitor, dar prin spiritul de bun organizator și manager s-a implicat în mai multe segmente ale vieții sociale din Biled: numele său este strâns legat de echipa de handbal Voința Biled, de al cărei destin este preocupat de peste 40 de ani; din anul 1990 este președinte al filialei Biled a Forumului Democrat German; tot din 1990 este implicat în viața politică și administrativă a comunei Biled, făcând parte din primele structuri reorganizate după schimbarea regimului comunist. De atunci și până în prezent a deținut funcția de consilier local în Consiliul Local Biled. În toată această perioadă a ținut permanent legătura cu etnicii germani emigrați, cu sprijinul cărora a reușit să reabiliteze un imobil ce era o ruină și să-l transforme într-una dintre cele mai frumoase clădiri din comuna Biled și sedii ale Forumului German din România. În 1994 a contribuit la înființarea Stațiunii Sociale din Biled, care funcționează pe lângă Forumul German și care este un real ajutor pentru un număr important de cetățeni nevoiași. Se preocupă de administrarea cimitirelor din Biled, a căror înfățișare stârnește admirația vizitatorilor.
Plachetele aniversare au fost acordate următoarelor personalități: Rolf Mahrun, consulul Germaniei la Timișoara, Ovidiu Ganț, deputatul minorității germane în Parlamentul României, Călin Ionel Dobra, vicepreședintele CJ Timiș, Marian Constantin Vasile, consilier județean, Adrian Negoiță, consilier județean, Florin Răvășilă, consilier județean, Sorin Supuran, director ARR, Luchian Savu, primarul comunei Șandra, Bonaventura Dumea, Ioan Fernbach, Erwin Josef Țigla, Michael Szellner, Dagmar Șiclovan, Christine Neu, Peter Krier, Werner Gilde, Josef Herbst, Nikolaus Rennon, Helmut Weinschrott, Norbert Hansmann, Horst Martin, Adam Tobias, Heidi Müller, Formația de Pompieri din Kraichgau, Elisabeth Martini, Johann Rothgeber, Diermat Giehl, Gitu Vasiu, Marius Franțescu, Mihaela Șandor, Bute Moisuc.
Pentru prima oară, raliu la Biled
Cu prilejul acestei însemnate sărbători, pe o stradă a comunei Biled a avut loc un show de automobilism și karting. Zece sportivi, toți campioni din județul Timiș și naționali, au făcut un spectacol de excepție, fiind aplaudați la scenă deschisă de mai multe sute de spectatori, care au venit cu mic, cu mare să asiste la demonstrația automobilistică.
Sportivii au venit cu mașini pregătite special pentru competiții de anvergură. De remarcat este faptul că între cei zece sportivi au fost prezente și două sportive, care au dat culoare și suspans competiției.
A fost pentru prima dată în istoria comunei Biled când în localitate s-a desfășurat un show automobilistic de anvergură, iar pentru modul exemplar în care a fost organizată competiția, pentru modul prompt în care au răspuns autoritățile locale – Primăria, Poliția și ceilalți factori implicați în această acțiune – s-a convenit ca aceste demonstrații automobilistice, acest show, să fie reluat și să fie transformat în tradiție.
Dintre campionii prezenți la raliul de la Biled îi amintim pe Marius Giurisici, Alexandru Krepelka și Alina Popa.
După show-ul seniorilor cu mașini de curse a fost rândul celor mici să facă o demonstrație de karting. Apoi, în curse au fost angrenați și copiii din Biled care au îndrăznit să „încerce” din tainele acestui sport. Sub atenta supraveghere a instructorilor, doritorii de adrenalină s-au luptat cu caii putere ai karturilor.
Petru Vasile TOMOIAGĂ