Miercuri, 31 ianuarie, de la ora 12, filiala Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România vernisează expoziţia aniversară, „Existenţa în artă”, un eveniment dedicat prof. univ. dr. Ioan Iovan, la împlinirea vârstei de şaptezeci de ani.
Profesorul universitar doctor Ioan Iovan s-a născut la 24 ianuarie 1948, în comuna Boldur, judeţul Timiş. A absolvit Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, în anul 1968, iar în anul 1974 a încheiat studiile la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii din Timişoara. În anul 1983 a absolvit Institutul „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, specialitatea Muzeologie. Din anul 1994, prof. Iovan este doctor în istoria artei, susţinând la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca teza de doctoract cu titlul „Structuri alegorice în pictura românescă modernă şi contemporană”, lucrare coordonată de prof. univ. dr. Mircea Ţoca. 
Între 1974-1983, Ioan Iovan a fost profesor la Şcoala de Artă din Slatina, iar între 1983-1990, director la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă din Lugoj. Între anii 1990-1993, Ioan Iovan a fost profesor la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu” din Lugoj, iar între 1993-1995, profesor la Liceul „Ion Mincu” din Timişoara. Între 1996-2000, prof. Ioan Iovan a fost inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Jueţean Timiş, iar între 2003-2017, profesor titular de Istoria Artei la Facultatea de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara. Din 2005, este coordonator de doctarat.
De-a lungul activităţii domnei sale de până acum, prof. univ. dr. Ioan Iovan a prezentat 124 expoziţii, a organizat 62 expoziţii, a scris 75 texte în cataloage de artă, a participat la 29 de sesiuni, colocvii şi simpozioane şi la 12 lansări şi prezentări de carte.
În expoziţia de pictură care se va vernisa pentru cinstirea prof. Iovan, mai mulţi artişti plastici din Timişoara au expus lucrările pe simezele galeriei „Helios”. Printre artiştii care expun, amintim aici, Victor Acatrinei, Dacian Andoni, Rodica Banciu Regep, Virginia Baz Baroiu, Daniela Constantin, Rafael Matiş, Andrei Medinski, Georgeta Medinski, Dumitru Popescu, Lia Popescu, Rodica Strugaru, Edith Torony, Pavel Torony, Marian Truţulescu, Mariana Ţepeş etc.
Evenimentul va cuprinde două momente, după vernisarea expoziţiei, activitatea prof. Iovan va fi cinstită şi prin lansarea unei cărţi în care mai mulţi intelectuali, profesori, colegi de-ai aniversatului, au publicat, de-a lungul timpului, în presă, scrieri de apreciere pentru activitatea domniei sale.
Printre autorii care semnează în cartea intitulată „Existenţa în artă”, amintim aici, Ioan Marin Almăjan, Adriana Babeţi, Aurel Dan Băcilă, Viorica Bălteanu, Ioan Viorel Boldureanu, Călin Chincea, Eugen Dorcescu, Suzana Fântânariu, Amelia Galetar, Mircea Mihăieş, Cornel Nistorescu, Dorina Sabina Pârvulescu, Dumitru Popescu, Constantin Prut, Adrian Dinu Rachieru, Ciprian Radovan, Constantin-Tufan Stan, Ion Sulea-Gorj, Robert Şerban, Dumitru Tomoni, Aurel Turcuş, Leon Vreme etc..
„Cartea este una specială, un fel de omagiu adus profesorului Iovan. Deci, e un  eveniment special”, ne-a declarat preşedintele U.A.P., filiala Timişoara, jurnalistul şi istoricul de artă Szekernyés János.
Referindu-se la acest deosebit eveniment, comentatorul şi istoricul de artă Negoiţă Lăptoiu, semnează, pe ultima copertă  a volumului, un text în care scrie următoarele: „Din această succintă, dar sinceră fixare de profil Ioan Iovan, pe ecranul faptelor de spirit care încurajează gândul la o perpetuă rememorare, nu poate lipsi precizarea privind ţinuta specială a ta ca minunat interlocutor, sobru, doct, profund, adept al confesiunii pe criterii de avantajoasă reciprocitate. Prin respectul exemplar ce-l porţi unor exponenţi marcanţi din trecutul şi prezentul românesc, sedimentat în penetrante evocări editate în cărţi de referinţă, pondere având lugojenii, timişorenii şi realităţile culturale din sud-vestul ţării, ai plămădit fresca unor adevăruri definitorii pentru fizionomia unor frământate praguri istorice. Ce satisfacţie mai deplină la acest fortifiant moment aniversar, decât bucuria de a savura din mireasma proaspătă iradiantă de vâltoarea unor viguroase însemne culturale pe care le-ai sădit cu superbă dăruire, nobleţe şi distincţie profesională pe răbojul vremii!”
Săptămâna viitoare, la Consiliul Judeţean Timiş se va inaugura o expoziţie de grafică şi sculptură dedicată celor şapte decenii de viaţă pe care profesorul Iovan i-a împlinit anul acesta.
Expoziţia aniversară, de grup, de la Galeria „Helios”, „Existenţa în artă”, va rămâne deschisă publicului, până în data de 5 februarie. Curator al expoziţiei este Rodica Strugaru.


Cornel Seracin