Inițial, a început ca un proiect pentru a deturna unul dintre cele mai bune festivaluri din Europa, mai apoi, „Revolution Festival” a devenit ceva mult mai mare si mult mai important. A devenit membru al familiei „Exit” și a creat o familie proprie. A devenit un loc de „nebunie”, bucurie și libertate. A devenit Festivalul din Timișoara.

Spiritul Timișoarei pentru muzică, care nu se potrivea neapărat în mainstream, a determinat organizatorii „Revolution Festival” să încerce ceva diferit. Anii au trecut, iar numărul de activități din desfășurarea festivalului a crescut, acum, participanții pot să facă skate, să cânte, să danseze sau să se joace diferite jocuri, chiar și în timpul zilei.

„Revolution Festival” începe la Timișoara în 31 mai și se va întinde până în 2 iunie. Locul de desfășurare al festivalului va fi la Muzeul Satului Bănățean.

La festival sunt invitați „revoluționari” din țară și străinătate, care și-au păstrat status quo-ul și care nu se tem să-și creeze propria „revoluție”.

Gogol Bordello, Dub Fx, Wilkinson, Nicole Moudaber, Raresh, Filatov & Karas, Kuenta i Tambu, Graham Candy, Mortiis,1000 Mods, The Qemists, Kuenta i Tambu - sunt doar o parte din artiștii care vor completa magia de la Muzeul Satului Bănățean, care va avea 15 zone dedicate artei.

În festivalul de anul acesta, conceptul artistic va fi adus de „Fluorobotanics” din Republica Cehă, care-și descriu munca drept „deco-ruri lyserdelice (lyserdelic decos)”.

Dintre artiștii români de top, vor fi prezenți pentru a cânta la Muzeul Satului Bănățean, în cadrul festivalului, „Deliric x Silent Strike” (inclusiv CTC), „Persona”, „Robin and the Backstabbers”, „Karpov Not Kasparov” și „Mes Quins”. 

„Deliric x Silent Strike” este obținut atunci când un producător de coloane sonore și de IDM „se ciocnește” cu un rapper de categorie grea. „Sunetul lor comun este ca atunci când îți iei un pumn în față de la Realism, cavalerul acela întunecat cu cele mai bune intenții. Mai mult de-atât, conceptul lor live îi conține, după cum urmează: pe Deliric și pe Silent Strike drept principalii suspecți; pe Vlad Dobrescu și pe DOC ca întăriri din aripa CTC; pe Alina, Nicoleta, Maria și Corina ca doamnele superbe de la Muse Quartet; precum și pe inegalabilul Dan Basu, care-și proiectează măiestria vizuală”, au transmis organizatorii, referindu-se la această formație.

„Persona” revine spectaculos după o pauză de câțiva ani și debutează la „Revolution Festival”. „Persona” este considerată una dintre cele mai bune formații românești din festival. Formația își are începuturile în Timișoara, în anul 2003, atunci când, inspirat de filmul lui Ingmar Bergman, proiectul s-a materializat. „Suburbia Afterlife”, cel mai de succes album al lor, a apărut la ECM Germania și cartografiază drumul muzical al formației încă de la începuturile ei, conținând 10 din cele mai bune piese pe care le-au scris pe parcursul anilor. Componenții trupei, în sunet, combină „acordurile de chitară cu sintetizatoare și melodii pop, dar cu o doză de rock’n’roll și funk. Astfel, «Suburbia Afterlife» se relevă ascultătorului nu atât de mult ca un album concept, ci mai degrabă ca o colecție de piese, fiecare cu propria sa identitate, ale căror versuri tratează teme clasice, precum iubire-ură”, au transmis organizatorii festivalului, referindu-se la această formație particpantă.

„Robin and the Backstabbers” se autodescrie drept „un band de pop melodramatic”. Trupa a pornit în 2010 și a durat doar trei ani pentru ca proiectul să primească atât premiul „Best Alternative Rock”, cât și „Artists of the Year” la „On Air Music Awards”. După 8 single-uri care au ajuns pe numărul 1 în topurile Radio „Guerrilla” și un album-succes de debut în 2012, au scos „Arhanghel’sk” în 2015, a doua parte a trilogiei în curs de finisare, „Bacovia Overdrive”.

„Trupa s-a format în 2010, după o plimbare izolată prin munții Călimani a liderului Andrei Robin Proca. În ciuda etichetei asumate, sunetul lor aduce mai mult a pop decât a rock, prima lor piesă de succes fiind scoasă chiar în acel an”, spun organizatorii, făcând referire la această formație.

„Karpov Not Kasparov” e format din Valeriu Borcoș și Eduard Gabia. Încă din 2009, cei doi au pus sintetizatoarele lângă trusa de tobe, „într-o formă cooperativă, mai degrabă decât competitivă”. „Sunetul lor variază considerabil, de la jazz-electronica downbeat la tipare repetitive care sună techno, combinate cu melodii orientale”, susâin organizatorii, cu referire la această formație. 

„Mes Quins” este un grup „electrock și synth pop”, format în 2008 în București, de către chitaristul Ovidiu Chihaia și actorul-autorul-umoristul Silviu Gherman. „In The Land Of The Dead” (2009), videoul pentru piesa lor de debut tras de către Miruna Boruzescu, a fost văzut des pe la M.Tv. România. După aceea, trupa a lansat două albume apreciate, „Electro German” (2012) și „Vive La Promiscuitate” (2016).

Toți artiștii de la „Gaia Trance Zone” vor pune muzică în cadrul „Revolution Festival”, alături de Gogol Bordello, Dub FX, Wilkinson, Mortiis, 1000mods, Nicole Moudaber, Raresh, Barac b2b Gescu și mulți alții. Bilete pe trei zile sunt disponibile la 169 de lei sau la 189 de lei cu camping inclus.

În anul 2017, „Revolution Festival” a fost inclus pe lista scurtă a „European Festival Awards”, iar în 2016, „Revolution Festival” a fost nominalizat la două categorii: „Best New Festival” și „Best Small Festival”.

Pentru mai multe informații privind ediția din 2018 a „Revolution Festival”, se poate accesa, www.facebook.com/revolutionfestivaltimisoara, www.revolutionfestival.com și www.instagram.com/revolutionfestival. 

Cornel Seracin