În Piața Unirii din Timișoara, vineri, 14 decembrie, a avut loc o acțiune inedită, menită să marcheze mai bine de un secol de la înființarea primei cantine sociale din orașul bănățean. Evenimentul a fost aniversat ca urmare a organizării ineditei acțiuni de către Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, director general al Direcției de Asistență Socială, Rodica Surducan, fiind inițiator al acestui moment inedit.
În ce a constat această acțiune? Reprezentanții mai multor licee și școli generale din Timișoara, dar și ai unor instituții municipale și județene, au avut misiunea să prepare un „Sandwich” lung de 101 metri, cei 101 ani de la înființarea cantinei sociale din Timișoara fiind marcați prin așa-numitul fast-food (alimentație, hrană rapidă), mereu prezent în bucătăria contemporană.
Fiecare din grupurile participante au avut la dispoziție propria rețetă pentru a reuși să-și aducă contribuția la prepararea „Sandwich”-ului, beneficiind de elementele care stau la baza acestuia, pâine „Ciabatta”, șuncă, salam, pastramă, maioneză, ketchup, salată verde etc.
Dintre liceele și școlile generale timișorene, participante la această acțiune, amintim aici, Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan”, Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumageănu”, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Paul Popescu Neveanu” , Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti”, Colegiul Naţional „Ana Aslan”, Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul cu Program Sportiv „Banatul”, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Liceul de Arte Plastice, Colegiul Tehnic „I. I. C. Brătianu”, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I”, Liceul Teoretic „Bartók Béla”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic „Vlad Țepeș”, Liceul Teoretic „William Shakespeare”, școlile generale nr. 16, 12, 1, 13, 15, 18, 2, 21, 6, 7 etc.
Fiecare școală participantă a avut în spatele ei câte un banner, elevii tuturor școlilor, personalizând acest banner cu un mesaj pentru cei care au nevoie de asistență socială, pentru cei care au nevoie de acest „Sandwich”.
Printre instituțiile timișorene și timișene prezente la această acțiune, amintim aici, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Timiș, Aquatim, Inspectoratul Județean de Poliție Timiș, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Colterm, reprezentanți ai O.N.G.-urilor, reprezentanți ai sponsorilor acestei acțiuni etc.
Puși la startul începerii preparării „Sandwich”-ului, fără prezența oamenilor de la „Cartea Recordurilor”, dar cu dorința de a marca într-un mod cât mai modern un eveniment ce s-a petrecut în orașul Timișoara acum, mai bine de un secol, participanții au reușit să încheie, cu bine, „Sandwich”-ul.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au preparat, „un «Sandwich» bogat proteic, având în vedere că este și iarnă și, poate oamenii au nevoie de mai multă energie, bazat pe cât mai multă carne”, în timp ce, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, prin Inspector General dr. Aura Danielescu, a spus că pregătește „un «Sandwich» pentru copilași sau pentru cei care merg la cantina socială ... mă străduiesc să fac un «Sandwich» bun”.
La finalul acțiunii destinată aniversării celor 101 ani de la deschiderea cantinei sociale din Timișoara, doamna Rodica Surducan, director general al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, ne-a declarat: „Acțiunea s-a terminat cu bine și ne bucurăm! Vreau să spun că, noi sărbătorim 101 ani de la înființarea cantinei sociale din Timișoara. S-a înființat o Fundație care se chema «Francisc Joseph», care avea atunci 100.000 de coroane în visterie și s-au gândit să ajute săracii orașului Timișoara. În plus de asta, cu această ocazie s-a înființat prima cantină a săracilor din Timișoara. De atunci, cantina a luat mai multe forme, mai multe denumiri. Ulterior, în urmă cu aproximativ 50 de ani, a ajuns la acel Sfat Popular de atunci, actualmente Primăria Timișoara”.
Un timp, cantina socială a funcționat pe strada Vasile Alecsandri și s-a aflat, din 1994, în cadrul Serviciilor Sociale din Primăria Municipiului Timișoara, deservind mai multe persoane sărace. Din luna martie a anului 2005, Cantina Socială funcționează pe strada Telegrafului și deservește zilnic 1000 de oameni nevoiași.
Cornel Seracin