Și anul acesta, asemeni anilor precedenți, pentru a marca împlinirea a 29 ani de la momentul în care municipiul Timișoara s-a ridicat împotriva orânduirii impuse în țară la finalul celui de-al doilea război mondial, „Druckeria” a organizat Marșul Eroilor, Marș tradițional cu menirea de a readuce în memoria prezentului, spiritul lui Decembrie 1989 și de a comemora Eroii răpuși atunci pentru că au cutezat să creadă în întruparea libertății națiunii.
Aproximativ 300 de tineri, dar și câțiva participanți, în Decembrie 1989, la revolta împotriva regimului totalitar, au pornit pe jos din Piața Sf. Maria și au ajuns până în Cimitirul Eroilor, situat pe Calea Sever Bocu din Timișoara. Participanții la Marș au purtat pancarte și bannere pe care au inscripționat „Decembrie ʻ89 - Eroii Nu Mor Niciodată” și semnul Victoriei, dar și drapele tricolore cu stema decupată, acel decupaj al stemei socialiste reprezentând „Fereastra României în Lume”, eliberarea națiunii de opresiunea ideologiei totalitare, „fereastra” fiind păstrată astfel, așa cum a fost deschisă în anul 1989 în urma revoltei populare din luna Decembrie.
În drumul lor spre Cimitirul Eroilor, participanții, odată plecați din Piața Sf. Maria, locul din care a început sfârșitul regimului totalitar în Decembrie 1989, s-au oprit mai întâi pe treptele Catedralei Mitropolitane, apoi în Piața Victoriei, unde a fost rostită rugăciunea „Tatăl Nostru”.
În timpul marșului, participanții au scandat lozinci din Decembrie 1989, „Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”, „Păcat, păcat de sângele vărsat!” etc., iar pe treptele Catedralei Mitropolitane, participanții la Marș au cântat refrenul „Imnului golanilor”, „Mai bine haimana, Decât trădător, Mai bine huligan, Decât dictator, Mai bine «golan», Decât activist, Mai bine mort, Decât comunist!”, „Cinste lor, cinste lor, cinste lor Eroilor!”, „Jos comuniștii!”.
De-a lungul drumului spre Cimitirul Eroilor, inimoșii participanți au scandat: „O dorință sinceră: ROMÂNIA LIBERĂ!”, iar odată ajunși la locul în care se odihnesc Eroii răpuși în Decembrie 1989, au depus coroane,
au aprins lumânări și s-au rugat pentru sufletele celor care au lăsat Libertate României, punându-și chezășie, atunci, în Decembrie 1989, pentru aceasta, sacrificiul vieții lor pământești.
Pentru că în 17 Decembrie 1989, pe străzile Timișoarei cădeau primii Eroi Martiri, înfruntând gloanțele reprezentanților regimului totalitar, acea zi fiind considerată, pe drept cuvânt, „cea mai cumplită zi din istoria oraşului Timişoara” sau „ziua celor opt bătălii ale timişorenilor cu dictatura”, azi, luni, 17 Decembrie 2018, la fel ca și în anii trecuți, municipiul Timișoara este în doliu, comemorând Eroii răpuși în urmă cu 29 de ani.
Cornel Seracin
Foto: Constantin Duma