În 21 februarie 1969, la Mănăstirea Cernica, lângă București, acolo unde a fost trimis ca urmare a opoziției sale față de instaurarea regimului ateu în Regatul României, la finalul celei de-a doua conflagrații mondiale, departe de Banatul natal, trecea la veșnicie, răposând întru Hristos, primul Mitropolit al Banatului, Dr. Vasile Lazarescu. Născut în localitatea timișeană Jadani (azi, Cornești), la 1 ianuarie 1894, Dr. Vasile Lazarescu a dobândit, încă din familie, spiritul moralei creștine, dedicându-și întreaga viață și activitate slujirii lui Hristos și a învățăturilor Bisericii Lui Drept Credincioase.
Vasile Lazarescu a urmat școala elementară în localitatea natală, Jadani, liceul, în Timișoara, iar studiile superioare, la Cernăuți, acolo absolvind Facultatea de Teologie și obținând Doctoratul, în 1919. A urmat studii de Pedagogie și Filosofie la Universitățile din Budapesta, Viena și Cernăuți. În toamna anului 1933 a fost ales Episcop al Caransebeșului, iar în vara lui 1940 Episcop al Timișoarei, din 1947 devenind Arhiepiscop și Mitropolit al Banatului.
Restaurator al Mitropoliei Banatului, unul dintre preoții care au pus umărul la ctitorirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, promotor al vieții și al spiritului ecumenic, slujitor al valorilor tradiției românești, Dr. Vasile Lazarescu a atras antipatia regimului comunist instaurat prin forța „aliatului” sovietic, peste pământul României, la finalul celei de-a doua conflagrații mondiale, noua stăpânire înlăturând-ul cu forța din Scaunul de Mitropolit al Banatului.
Abuzurile săvârșite asupra sa i-au afectat inima, noul regim politic obligându-l, mai întâi, să-și mute domiciliul la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, iar mai târziu, pentru că simpatia credincioșilor pentru faptele sale nu putea fi stăvilită, la noul domiciliu stabilit prin forță, credincioșii din Banat continuând să-l viziteze și să-l susțină, puterea politică l-a trimis mai departe de Banat, de locurile natale, la Mănăstirea Cernica, acolo unde a răposat întru Domnul, în anul 1969.
Pentru că anul acesta s-au împlinit 50 de ani de la trecerea primului Mitropolit al Banatului, Dr. Vasile Lazarescu, la cele veșnice, duminică, 24 februarie 2019, după Liturghia ce a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înalt Prea Sfinţia Sa, Ioan, împreună cu soborul de slujitori bisericești, a săvârşit Slujba Parastasului pentru Vrednicul de Pomenire, Mitropolit, Dr. Vasile Lazarescu.
Cu acest prilej, au fost lansate două lucrări în amintirea Mitropolitului răposat, „Predici și cuvântări” și revista „Coloana infinitului”, revistă de cultură editată de Asociația Culturală „Constantin Brâncuși”.
Prima lucrare, „Predici și cuvântări”, a apărut anul trecut, în paginile ei fiind reeditate două din volumele tipărite în 1936 și 1940, de către Dr. Vasile Lazarescu, pe când era Episcop al Eparhiei Caransebeșului. Corectura textului tipografic a celor două volume tipărite în anii interbelici a fost realizată de familia Mitropolitului Lazarescu, doamna Mirela Borchin-Dorcescu și domnul Eugen Dorcescu.


Volumul „Predici și cuvântări” a fost prezentat de Preot Vicar Ion Popescu, care în cuvântul de prezentare a rostit, printre altele: „Această lucrare se deschide cu un cuvânt înainte, sugestiv intitulat «Patruzeci plus unu» și semnat de părintele Mitropolit, la data de 9 martie 2018, când, în Biserica noastră, îi cinstim pe Sfinții Patruzeci de Mucenici din Sevastia Armeniei. Părintele Mitropolit scrie, «Patruzeci plus unu», îl adaugă, așadar și pe Mitropolitul nostru de altădată, Vasile Lazarescu, pentru că a fost și el, în felul său, un Martir pentru credința în Dumnezeu, pentru Biserica pe care a iubit-o și pe care a înnobilat-o prin faptele sale minunate. Prin Cuvântările și Pastoralele sale deosebite a fost și el un Martir pentru că a apărat credința Drept Măritoare în fața tăvălugului ateu. În anul 1936, a semnat Pastorala Ierarhilor ardeleni împotriva comunismului, în 1941, a participat la o călătorie misionară în Basarabia, a stat câteva luni cu preoți din aceste părți ale Banatului ca să propovăduiască acolo Cuvântul lui Dumnezeu, să reorganizeze viața bisericească. A scris broșuri și articole împotriva comunismului, a refuzat colaborarea cu securitatea, și, de aceea, la 1 ianuarie 1962, a fost îndepărtat de aici, din Catedrala pe care a sfințit-o, pe care-a iubit-o, în care-a slujit și predicat și pentru care a donat din salariul său, apreciabile sume de bani”.


Contribuția financiară la apariția acestui volum aparține domnului Ilie Vlaicu (director Aqatim), domnului Alin Miclea (întreprinzător privat) și doamnei Andreea Dună (întreprinzător privat). Volumul se găsește la magazinul Catedralei Mitropolitane.
Cea de-a doua lucrare dedicată Mitropolitului Lazarescu, la momentul comemorării a 50 ani de la trecerea Prea Sfinției Sale la cele veșnice, este revista „Coloana infinitului”, editată de Asociația Culturală „Constantin Brâncuși”, al cărei director editorial este domnul Horia Ciocârlie. În revistă pot fi citite articole semnate de Horia Ciocârlie, de părintele Mitropolit Ioan al Banatului, de academicianul Păun Ioan Otiman, de dr. Mirela Borchin-Dorcescu și dr. Eugen Dorcescu, preot vicar Ion Popescu etc. Revista poate fi găsită la magazinul Catedralei Mitropolitane din Timișoara.


În cuvântul rostit cu ocazia comemorării părintelui Mitropolit Vasile, Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Banatului și Arhiepiscop al Timișoarei, Ioan, a scos în evidență, printre altele, din faptele primului Mitropolit al Banatului: „...într-o zi ca astăzi, Catedrala plină de credincioși, Mitropolitul Vasile săvârșea ultima Liturghie, neștiind ce-l va aștepta a doua zi. A trebuit să ia drumul pribegiei, izolat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, de autoritățile de atunci. Însă, văzând cât de mult îl iubesc bănățeni, care mergeau adesea la el după cuvânt de-nvățătură și să-l mângâie în suferința lui, autoritățile au zis, să-l mutăm mai departe de bănățeni. Și, atunci l-au strămutat la Mănăstirea Cernica, de lângă București. Acolo, în tăcere și în rugăciune a trăit tot restul vieții cu cerul, cu Bunul Dumnezeu”.


În cuvântul Înalt Prea Sfinției Sale, Ioan al Banatului a făcut un apel la neuitare a primului Mitropilit al Banatului, adresându-se celor prezenți în Catedrală: „...văd în Biserică, astăzi, la acest moment, copilași mici de până la 10 anișori. Poate, va îngădui Dumnezeu ca ei să fie aici, în această Catedrală, peste 50 de ani, când își vor aduce aminte și-l vor pomeni la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Mitropolitului Vasile. Dumnezeu să-l odihnească în corturile drepților! Să rânduiască, Dumnezeu, ca toți fiii Banatului să fie cu el și cu toți sfinții în Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția Veșniciei Sale!”


După aceste luări de cuvânt, s-a coborât în Necropola Mitropoliților din Catedrală, sub Altar, acolo unde se află depuse rămășițele pământești ale Mitropolitului Vasile și s-a rostit o rugăciune pentru odihna sufletului Vrednicului Mitropolit.
Duminică, 24 februarie, cu începere de la ora 16, pomenirea primului Mitropolit al Banatului și a familiei sale s-a făcut și în satul în care s-a născut, Cornești. Mitropolitului Vasile i-a fost adus un omagiu în biserica în care s-a botezat și a cântat la strană alături de tatăl său și de alți credincioși.


Cornel Seracin

Foto: Petru Vasile Tomoiagă