În momentul în care într-o noapte se înregistrează temperaturi în jur de 0 grade (nu mai vorbesc despre principiul că dacă sunt trei nopţi consecutive cu temperaturi sub 10 grade se porneşte căldura) ar trebui să se furnizeze agentul termic către populaţie. Cine ar trebui să se implice în acest caz, dacă nu primăria şi Colterm? Nu este posibil ca în Timişoara să se închidă şcoli din cauză că nu este căldură, iar elevii şi profesorii se îmbolnăvesc pe capete. Cunosc foarte multe familii ale căror copii au răcit pentru că nici în apartamente nu există căldură dată de cine trebuie să dea. Dacă nici acum acest domn primar nu are nici o responsabilitate, ar trebui să se uite în oglindă, să se analizeze, să se uite pe harta Germaniei şi să meargă de unde a venit. Nu se poate să laşi un oraş ca Timişoara fără căldură. Este inadmisibil. Oamenii se îmbolnăvesc în instituţii, se îmbolnăvesc copiii în şcoli, apar şi alte complicaţii. Cine răspunde de acest lucru? Plăteşte primarul medicaţia şi tratamentele acestor oameni? Trebuie făcut urgent ceva, pentru că este un dezastru total. În spitale, de asemenea, trebuie acum dată mai multă căldură. Nu să-ţi pui palma-n fund şi să te faci că nu vezi nimic... Mai ales că şi primarul, şi viceprimarul au copii mici. Pe ei nu-i interesează acest lucru? Sau lor le convine, pentru că pun aparate de încălzit în priză şi nu-i interesează ce se întâmplă mai departe.
Dacă tot suntem la capitolul bolilor transmisibile, amintesc o idee formidabilă a directorului de la Spitalul „Dr. Victor Babeş”, aceea de a avea o maşină de pompieri la spital, pentru că există pericol, ca peste tot în ţară, să se producă incendii din cauza suprasolicitării instalaţiilor electrice, aşa cum s-a întâmplat până acum în vreo trei-patru spitale. În fiecare spital există această „bombă” numită ATI, unde se produc suprasolicitări ale instalaţiilor pentru furnizarea oxigenului. A fost, aşadar, o idee foarte bună, dar vine ciuri-buri de la Bucureşti şi spune că nu e bună! Dar când se întâmplă ceva, ce va fi? Până acum după acest ciuri-buri care ne tot vorbeşte de tot felul de măsuri care se iau nu se vede nimic concret. Cum e posibil ca spitalele să ia foc pe rând, când ar fi trebuit să învăţăm ceva pentru ca aceste lucruri să nu se repete? Iar pentru aceasta trebuie să luăm măsuri, până când va scădea gradul de infectare cu COVID-19, şi să punem la punct secţiile ATI din spitalele epidemiologice. Medicii şi cadrele medicale nici nu mai ştiu ce să facă. Ei trebuie să aştepte tot timpul ca cineva de la Bucureşti să le trimită medicamente, să facă rost de aparatură, de echipamente de protecţie. La noi apar tot timpul crize, ba de măşti şi costume de protecţie, pentru că oamenii de la vârf au alte griji şi preocupări, în loc să aibă grija oamenilor, care suferă în halul în care suferă. Avem spitale de campanie, care au costat mulţi bani, pe care le-au ţinut închise. Acum îl deschid pe cel de la Iaşi, dar trebuie să aştepte până vine oxigenul... Până acum ce aţi făcut? La fel se întâmplă cu spitalul de lângă Bucureşti. Ba mai mult, nenorocitul de primar de la Bucureşti a mai luat şi vreo 22 de miliarde de lei vechi din fondurile spitalului, ca să facă ce cu aceşti bani? Spitalele de campanie ar trebui activate, mai ales că avem 15-16-17.000 de infectaţi pe zi. Oamenii care conduc această ţară ar trebui să lase la o parte indiferenţa şi bătaia de joc la adresa populaţiei acestei ţări. Au aşteptat, culmea, să vină ajutoare de la italieni. Ce aţi făcut opt luni cu banii pe care i-ați împrumutat? Acum ați constatat că nu există de nici unele?
Ce să mai vorbim? Țara nu este guvernată, e o vraiște peste tot, iar lumea moare de foame. Cei cinci milioane de pensionari cu pensii mici sunt condamnați, pentru că s-au scumpit toate, s-au mărit facturile la energie. Se execută lent și direct un genocid - rămâne de văzut dacă intenționat sau nu - asupra acestor bătrâni, de care ne-am folosit până acum câțiva ani, iar apoi ne-am bătut joc de ei, dându-le pensii foarte mici, din care nu pot trăi. Mai mult decât oricând, nu ne rămâne decât să ne rugăm la bunul Dumnezeu să ne lumineze calea și să ne îndrepte spre drumul cel bun.


Ștefan POPA POPA’S