Noua coaliţie formată pentru guvernarea României pare să fie clară, înţelegerea fiind, aşa cum era de aşteptat, între PNL şi PSD (cu susţinerea UDMR şi a grupului reprezentanţilor minorităţilor naţionale).
În urma negocierilor, cele două partide au găsit, cum a zis Florin Cîţu, multe lucruri comune. Singurul lucru pe care nu îl ştim încă sigur este cine va fi viitorul premier.
Ce ştim sigur este că PNL şi PSD au agreat un model „original”, în sensul că va fi un sistem de premier prin rotaţie de la cele două partide. Problema, însă, este fiecare dintre cele două partide insistă ca prima rotaţie să îi aparţină. De asemenea, ştim că cine va avea premierul nu va avea şi Secretariatul General al Guvernului, al cărui şef va fi membru al Guvernului, şi că pe parcursul înţelegerii portofoliile ministeriale nu se vor mai schimba între partide. Mai departe, ministerele vor fi împărţite pe domenii şi fiecare partid va trage în funcţie de cine va deţine prima rotaţie a premierului. Până atunci, însă, negocierile s-au blocat la cine va ocupa primul funcţia de premier.
În spaţiul public se vehiculează tot mai des ideea că prima rotaţie va aparţine PSD, şi că premierul propus de coaliţie va fi preşedintele acestui partid, Marcel Ciolacu. Acest fapt stârneşte nemulţumiri în sânul PNL, existând numeroase voci care susţin că PSD ar putea să îşi consolideze astfel poziţia şi chiar, de la un punct încolo, să elimine PNL din guvern. Pe fondul tensiunilor din partid, oricum slăbit după excluderea lui Ludovic Orban şi anunţul conform căruia mai mulţi parlamentari liberali îl vor urma pe acesta într-un nou partid, Florin Cîţu are nevoie ca de aer ca prima rotaţie pentru funcţia de premier să aparţină PNL, şi chiar cu el însuşi premier, din nou. Cîţu a şi spus că nu i se pare normal ca unii colegi din PNL să accepte ca PSD să dea premierul pentru noul guvern, însă că nu poate contesta această decizie. Singurul lucru clar este că liberalii nu vor accepta chiar pe oricine din PSD: „E o listă întreagă de persoane pe care nu le-aş accepta. Dar nu numai eu, cred că şi românii. Aceleaşi discuţii erau şi cu USR. Trebuie să discutăm azi, să deblocăm situaţia, e nevoie să găsim o soluţie de compromis. Noi avem o decizie foarte clară, un premier PNL în primă fază, vom vedea în partid cine e acea persoană. Văd că sunt colegi în PNL care sunt de acord ca premierul să fie desemnat de alte partide. Nu mi se pare ok, dar asta este!", a declarat Florin Cîţu.
Florin Cîţu a mai declarat că liberalii sunt singurii care încearcă să deblocheze negocierile cu PSD: „Eu sunt cel care vine în fiecare zi şi PNL este cel care vine în fiecare zi cu încă o flexibilizare. Suntem singurii care încercăm să rezolvăm aceste negocieri. Noi am votat premier PNL. Nu am spus niciun nume. Vom vedea care o să fie premierul PNL”. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a părăsit foarte nervos, în cursul serii de marţi, şedinţa Biroului Executiv al PNL, deoarece nu a obţinut sprijinul liberalilor pentru a fi singura propunere de premier a PNL, fără un mandat flexibil la negocieri. „Voi bloca orice alt premier de la PNL, se blochează orice negociere. Dacă preşedintele nu mă va nominaliza pe mine sau pe Dan Vîlceanu, atunci voi merge până la a-mi depune mandatul de preşedinte al PNL” le-ar fi spus Cîţu colegilor de partid.
Rămâne de văzut cum se vor încheia negocierile şi cui va încredinţa Klaus Iohannis mandatul de formare a noului guvern.

Delia GRIGORE