Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, joi, șase ianuarie 2022, la sediul Guvernului, o reuniune de lucru cu Autoritățile de Management și miniștrii de resort. La discuții au participat Dan Vîlceanu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, secretari de stat și directori generali/reprezentanți ai A.M.-urilor.


„Nu voi accepta să nu absorbim acești bani. Vom analiza săptămânal evoluția, în ședință de Guvern. Fiecare ministru va prezenta stadiul îndeplinirii obiectivelor de absorbție și va participa la toate întâlnirile cu oficialii europeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.


Principalele teme abordate au fost legate de stadiul implementării Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, stadiul pregătirii perioadei de programare 2021-2027 și Programul Național de Redresare și Reziliență.
Premierul a subliniat nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a absorbi cele peste 80 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziție din cele trei resurse europene.
Prioritare în acest sens vor fi punerea în stare de operativitate a Autorităților de Management și activarea responsabililor de reforme din structurile guvernamentale și a mecanismelor de lucru.


„În cadrul reuniunii, premierul Nicolae Ciucă a cerut un set de propuneri pentru sprijinirea beneficiarilor și recuperarea ritmului de absorbție din fondurile rămase din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, precum și simplificarea procedurilor și reducerea birocrației, alături de preluarea modelelor de succes din alte state europene. A fost subliniată, totodată, importanța proiectelor cu fonduri europene pentru dezvoltarea economiei României și nevoia ca beneficiarii să fie consultați, pentru a putea găsi cele mai potrivite proceduri de lucru”, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Guvernului României.


Un rol esențial în optimizarea mecanismelor de absorbție îl va avea personalul calificat, în acest sens, premierul solicitând demararea unor cursuri de pregătire a angajaților implicați în gestionarea banilor europeni.

Cornel S.
Foto: gov.ro