Între 21-24 februarie s-a desfășurat la Timișoara, în Sala Universității de Vest, una din etapele fazei regionale de calificare la cea mai mare competiție de robotica pentru liceeni din Romania, B.R.D. FIRST Tech Challenge România.
Competiția a început joi, 21 februarie, cu meciuri de antrenament, inspecția tehnică a roboților. A continuat vineri, 22 februarie, cu etapa de jurizare, în care fiecare echipă și-a prezentat caietul tehnic, un fel de documentație a activității și au avut loc scurte interviuri susținute de competitori în fața Juraților.
Sâmbătă, 23 februarie, au fost meciuri de calificare, iar în timpul acestei zile, Jurații au vizitat standul echipelor, pentru a putea să realizeze o jurizare bine documentată. Finalul întrecerii de robotică de la Timișoara a fost duminică, 24 februarie, zi în care s-au desfășurat ultimele meciuri de calificare, semifinalele, finalele și premierea merituoșilor câștigători.
În faza acestei competiție au fost înscrise echipe din țară, în componența lor aflându-se elevi ai liceelor din orașele și municipiile din România, la Timișoara fiind prezente și două echipe din Rusia, de la Liceul Tehnic din Saint Petersburg.
În urma întrecerii de la Timișoara, la faza națională s-au calificat un total de 29 echipe, printre care, trei sunt din Timișoara, de la Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” (echipa CSH), Liceul Teoretic „Grigore Moisil” (echipa Wizz Tech) și Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” (echipa DAVOS, locul 2 la secțiunea Design Award).
Locul întâi în această competiție regională desfășurată la Timișoara a revenit echipei RobotX HD, formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara.


Din echipa câștigătoare, Răzvan Vârtan, unul din componenții acesteia, ne-a declarat următoarele: „E destul de obositor! (...). În finală, roboții au un meci de două minute și jumătate (un meci ține atâta). Treizeci de secunde e perioada de autonomie, în care roboții lucrează singuri, și două minute e perioada telecomandată în care sunt controlați de factorul uman. Nu știu, sincer să fiu, anul acesta, dacă e mai complexă autonomia sau perioada telecomandată. Nouă ne plac, deci nu ni se par dificile sau enervante nici unele dintre probe. Interesant a fost că, în finala competiției a fost, la un moment dat, un rezultat de egalitate, ceea ce la competițiile de robotică e foarte rar, și-n finală, e cu atât mai rar și asta a fost, cred, în premieră în România: că în finală se ajunge la egalitate într-un meci și a trebuit să mai jucăm. Finalele se joacă în varianta de câte trei echipe. Echipa noastră a fost în alianță cu încă două echipe din județul Hunedoara, RobotY Hunedoara, echipa pe care o și mentorăm, juniorii noștri și echipa Alfa Bit din Petroșani. Am jucat împotriva echipelor DAVOS din Timișoara, Bionic Royals din Râmnicu Vâlcea și o echipă rusească, Sputnik”.


RobotY HD a încheiat întrecerea regională de la Timișoara pe locul 3, iar din partea acestei echipe de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, ne-a oferit o declarație Iris Ile: „Am avut, în primul meci, al doilea cel mai bun punctaj. (...). Am fost aleși de echipa RobotX din Hunedoara și am câștigat finala cu echipa Roșie. Am făcut un punctaj record de 406 puncte. Ce ne dorim pe viitor? Lumea spune că vrem la Detroit, și noi spunem că vrem...” .


Locul doi în competiție a revenit echipei Bionic Royals, echipa formată din elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea.
Locul patru, a fost obținut de echipa RaSky, compusă din elevi de la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova. Echipa colegiului oltean a obținut și locul 3 la secțiunea Inspire Award. Din partea acestei echipe, Alexandra Hugo ne-a declarat: „Cea mai grea probă au fost meciurile, pentru că acolo totul e imprevizibil. Noi, ieri, am avut o problemă în ultimul meci, fix ultimul meci al zilei, cu robotul, ni s-a stricat deodată, din senin, bateria de la telefon și am întârziat puțin. A fost foarte stresant! Până la urmă s-a rezolvat și, chiar am ajuns să câștigăm meciul acela. În viitor, ne dorim să-mpărtășim și altora bucuria de a face ceva ce iubești și ce-ți place, de a le arăta și copiilor că robotica nu înseamnă doar niște circuite și șurubelnițe și piulițe. Robotica e mai umană decât pare. Înseamnă mai mult o familie decât mecanisme. Ne dorim, anul acesta, să ajungem în America, foarte mult. Premiul «Inspire», câștigat acum, ne motivează și mai mult și ne arată că munca noastră are roade”.


Printre echipele calificate la faza națională a întrecerii, se numără și cele de la liceele din Arad, Deva, Petroșani și Hunedoara. Astfel, de la Arad, au obținut calificarea în faza următoare, după finalul fazei zonale de la Timișoara, echipe ale elevilor de la Colegiul National „Vasile Goldiș” (echipa Wire Impulse), Liceul Național de Informatică (echipele Mușchetarii și DELTA FORCE), Colegiul National „Moise Nicoară” (echipa HARAMBE CARTEL), Liceul Special „Sfânta Maria” (echipa ROBO NAME). De la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, echipa Alpha Bit a obținut locul 5 și a câștigat premiul Control Award, iar elevii de la liceele din Deva, Colegiul „Decebal” (echipa Cyber2.0 Warriors, locul 3 la secțiunea Think Award) și Colegiul Național „Decebal” (echipa Decebal Tech) au obținut locurile 16, respectiv 28 în concursul de la Timișoara.


Din partea echipei Colegiului „Decebal”, ne-a oferit o declarație Marius Lăpădat, component al echipei Cyber2.0 Warriors: „Concursul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, faza județeană, acesta constând în trecerea prin mai multe probe a unui robot construit de echipa noastră. Acesta a trebuit să realizeze mai multe cerințe date de organizatorii concursului, iar robotul nostru a primit un premiu deoarece echipa a reușit să structureze în caiet, evoluția lui, foarte bine. Cea mai grea probă, de departe cred, din punctul meu de vedere, a fost Prinderea Mineralelor din Crater, deoarece aceasta implică foarte multe mișcări: mișcarea cadrului, care presupune coordonare dintre cei doi conducători, consistența brațului, care nu trebuie să fie nici prea greu, trebuie să fie echilibrat, să fie eficient. Așa că, această construcție presupune foarte multă gândire, răbdare, încercare și eșec, iar eu consider că am reușit să balansăm acest lucru foarte bine. Pentru viitor, îmi doresc să observ evoluția echipei, atât din punct de vedere mecanic cât și psihologic, adică doresc să văd mult mai multă cooperare, lucru în echipă, dorința de a munci cu pasiune”.


În urma concursului zonal de la Timișoara, în faza națională s-au mai calificat echipele: SoftHoardes (Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova), The Emperor (Colegiul Național „Traian” din Drobeta Turnu-Severin), BroBots (Colegiul Național „Alexandru Lahovari”, din Râmnicu Vâlcea), LTCDMN Robotics (Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă), Code Warriors (Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” din Mediaș), ROBOTICA CNRG (Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina), TECHNOGODS (Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu), LYNX (Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara), Bots Brain (Liceul Teoretic „Independența” din Calafat), Wafy (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila), ROBOCADET (Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova) etc.
Faza județeană a concursului de robotică pentru elevi va continua la Cluj-Napoca, în zilele de 1, 2 și 3 martie, iar în 8, 9 și 10 martie va fi la București. Înainte ca faza zonală să fie la Timișoara, o primă etapă a acestei faze a avut loc la Iași, în zilele de 15, 16 și 17 februarie 2019. La finalul acestei faze zonale, toate echipele calificate vor participa la faza națională care se va desfășura în Sala Polivalentă din București, între 22-24 martie.
Odată cu faza națională, concursul B.R.D. FIRST Tech Challenge România se încheie pentru țara noastră, iar șase din echipele care concurează la faza națională se vor califica la Campionatul Mondial de Robotică din Detroit, S.U.A.
B.R.D. FIRST Tech Challenge Romania este cea mai mare competiție de robotică pentru liceenii din România, obiectivele acestui concurs fiind să descopere potențialul roboților creați de liceeni români de a explora alte planete.


Cornel Seracin