Cea de-a XII-a etapă a Ligii Naționale de Baschet Masculin a programat, în Grupa Valorică A, la Timișoara, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, disputa dintre C.S. S.C.M. Timișoara și liderul la zi în clasamentul grupei, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca.
Cu multă determinare în evoluția ei de-a lungul primei părți a jocului, echipa antrenată de Dragan Petričević (principal), Cristian Bota (secund), Nenad „Shone” Marković (secund), C.S. S.C.M. Timișoara, a oferit o replică bună echipei ardelene, iar la pauza mare a intrat la vestiar cu un avantaj consistent pe tabela de scor a sălii timișorene, 53:43.
În acest joc, nu au evoluat pentru echipa bănățeană, Adam Mirković, încă accidentat (baschetbalistul fiind anunțat că ar putea reveni în lotul echipei, pe la sfârșitul lunii ianuarie, momentan fiind în perioada de recuperare) și Alexandru Coconea, tânărul baschetbalist timișorean (U23) acuzând o toxiinfecție alimentară.


În prima perioadă a jocului, timișorenii au zburdat pe parchetul sălii „Constantin Jude”, și nu au dat posibilitatea liderului să conducă vreun minut pe tabela de scor. Seria punctelor echipei bănățene a fost deschisă de Miloš Komatina (foto 2) cu o reușită de trei puncte, Donatas Tarolis (foto 3) fiind primul marcator din acest joc pentru echipa ardeleană, 3-2.
După mai bine de patru minute din prima perioadă de joc, „leii” din Banat conduceau pe tabela de marcaj, 12-4, iar oaspeții, încercând să mai stăvilească elanul gazdelor, au solicitat un prim time-out. După revenirea pe parchet, clujenii au redus diferența de scor, Darko Planinić înscriind în urma a două aruncări de două puncte fiecare, 12-6 (foto 9) și 12-8. Celor două reușite ale clujenilor, Sherwood Brown (foto 10) avea să le răspundă cu o „trița”, scorul ridicându-se în favoarea gazdelor, 15-8. Donatas Tarolis a înscris prima „trița” din acest joc pentru echipa ardeleană, 15-11, după care gazdele și-au continuat ascensiunea, Troy Franklin jr. (în urma unei aruncări de două puncte și după două „libere”) și Sherwood Brown (trei puncte) au stabilit scorul, după mai bine de șase minute de joc, la 22-11 pentru echipa bănățeană.
La finalul primei perioade, tabela de scor a sălii timișorene arătat un avantaj destul de consistent favorabil gazdelor, 30:18.


Cea de-a doua perioadă de joc aduce ceva schimbat în evoluția gazdelor. „Leii” din Banat, aflați în avantajul consistent al primei perioade, au încercat să conserve, parcă, acest avantaj, încercând să apese „accelerația” doar atât cât să țină echipa vizitatoare la o anumită distanță în scor. Dacă privim evoluția scorului de-a lungul acestei a doua perioade de joc, observăm că, în cele 10 minute, echipa bănățeană nu s-a aflat deloc în avantaj la scorul perioadei, oaspeții conducând de fiecare dată, gazdelor revenindu-le misiunea să egaleze situația scorului perioadei a doua. Dar, pe toată durata acestei perioade a doua, scorul general a fost în favoarea „leilor” din Banat, echipa ardeleană nereușind să egaleze și să preia conducerea scorului general.
Scorul celei de-a doua perioade a fost deschis prin reușita de două puncte a lui Donatas Tarolis, 0-2, după care, tot cu o aruncare de două puncte, gazdele aveau să egaleze, 2-2, autorul fiind Miloš Komatina. Clujenii au continuat eficiența lor ofensivă, iar Donatas Tarolis (două puncte) și Patrick Richard II (două puncte, foto 14 și o „liberă”) aveau să ridice scorul perioadei în favoarea ardelenilor, 2-7. Sherwood Brown a marcat prima „trița” din această perioadă a doua, 5-7, iar după ce Andrei Calnicenco a marcat una din cele două „libere” acordate ca urmare a unui fault personal comis de Bogdan Popa asupra lui, 5-8, o nouă reușită de trei puncte a gazdelor, prin Sherwood Brown, aduce egalitatea în scorul perioadei, 8-8. A urmat o reușită de două puncte a echipei ardelene, prin Kerron Johnson, oaspeții preluând conducerea scorului acestei a doua perioade, 8-10, după care, prin cele două puncte înscrise de Amaury Gorgemans, gazdele au reușit să restabilească, pentru ultima dată în scorul perioadei a doua, egalitatea, 10-10.
De aici încolo, până la finalul perioadei a doua a jocului, oaspeții s-au menținut în avantaj la scorul perioadei, fără, însă, a reuși să egaleze situația la scorul general. „Leii” din Banat au mai înscris două „trița” până la finalul perioadei a doua, prin Miloš Komatina (13-14, scorul perioadei, foto 17 și 43:32, scorul general) și Troy Franklin jr. (23-25, scorul perioadei și 53:43, scorul general) dar nu au mai reușit să atingă egalitatea scorului perioadei, misiunea lor de a conserva avantajul luat în prima perioadă fiind, se pare, dusă la îndeplinire.


În partea a doua a jocului, oaspeții au abordat disputa cu o mai bună concentrare în apărare, gazdelor lipsindu-le, se pare, reușitele de la linia de trei puncte.
La finalul celei de-a treia perioade a jocului, echipa ardeleană s-a impus din nou, 12-25, în finalul perioadei reușind să preia și conducerea scorului general, 65:66, prin reușita de două puncte a lui Nandor Kuti (foto 33) și 65:68, prin reușita de două puncte a lui Darko Planinić (foto 34).
Ultima perioadă a disputei se anunța una de totul s-au nimic pentru „leii” din Banat, dejucați, se pare, din misiunea lor de a conserva avantajul consistent luat în prima perioadă, de-a lungul perioadelor trei și patru. Cu un rezultat de egalitate la finalul celor 10 minute ale celei de-a patra perioade de joc, 24-24, echipa clujeană a reușit să obțină un rezultat final pozitiv în fief-ul unei echipe care se lasă greu învinsă pe propriul parchet. Așadar, la finalul celor 40 de minute ale disputei, C.S. S.C.M. Timișoara a fost pusă în situația de a se recunoaște învinsă, la limită, 89:92, ultimele trei reușite ale disputei fiind puse pe tabela de scor din Sala Sporturilor „Constantin Jude” de aruncările libere ale lui Troy Franklin jr (foto 39).
Pentru pivotul echipei bănățene Amaury Gorgemans, primul joc din anul 2020 a avut o însemnătate aparte, baschetbalistul devenind tătic la primele ore ale dimineţii, soția sa născând, la o maternitate din Timișoara, un băiețel. Deși a avut parte de puțină odihnă, Amaury Gorgemans și-a ajutat consistent colegii de-a lungul acestui joc. El a fost cel care, de-a lungul primei perioade a jocului a dat o vitalitate aparte team-ului timișorean, reușind să înscrie șapte puncte pentru gazde de-a lungul primelor 10 minute ale disputei cu echipa ardeleană.


Pentru C.S. S.C.M. Timișoara, de-a lungul acestui joc, au marcat: Troy Franklin jr. (23 puncte), Sherwood Brown (19 puncte), Nikola Pešaković (13 puncte), Amaury Gorgemans (13 puncte), Miloš Komatina (12 puncte), Bogdan Popa (9 puncte). Pentru echipa ardeleană, cele mai multe puncte, de-a lungul meciului de la Timișoara, au fost marcate de, Donatas Tarolis (25 puncte), Patrick Richard II (23 puncte), Darko Planinić (19 puncte), Kerron Johnson (14 puncte). De remarcat că, în echipa vizitatoare, Patrick Richard II a bifat double-double, pe lângă cele 23 de puncte, baschetbalistul clujean având și 10 recuperări (una ofensivă și nouă defensive).

La stratul jocului, au răspuns prezent pe terenul de joc:
C.S. S.C.M. Timișoara: Troy Franklin jr., Miloš Komatina, Amaury Gorgemans, Sherwood Brown, Anders Abu Teir. Antrenor, Dragan Petričević.
U-Banca Transilvania Cluj-Napoca: Donatas Tarolis, Kerron Johnson, Darko Planinić, Nandor Kuti, Patrick Richard II. Antrenor, Mihai Silvășan.
Au arbitrat, cu erori, Ciprian Stoica, Alexandra Stan, Sorin Drugău.

La finalul jocului, antrenorul principal al echipei ardelene, Mihai Silvășan, a declarat: „În primul rând, felicit echipa din Timișoara pentru replica oferită. Arată foarte bine în ultima perioadă, au chimie bună și, joacă cu încredere, fiecare component al ei, și asta se vede pe teren, și-n rezultatele lor. Noi am avut o repriză a doua foarte bună, după un început extrem de modest din punct de vedere al intensității pe care-am avut-o mai ales în faza de apărare. Fără apărare nu poți câștiga un campionat, nu poți câștiga anumite meciuri. E un element extrem de important în jocul nostru. Încercăm să fim tot mai buni în acest sens. În prima repriză nu am reușit absolut deloc, însă, în repriza a doua, am arătat o apărare de calitate și am reușit să-i oprim. Am primit 53 de puncte în primele două sferturi, ceea ce-i enorm de mult pentru o echipă care se respectă și vrea să fie campioană. Am lăsat jucătorii lor de perimetru să aibă aruncări necontestate. Evident, știam că sunt o echipă bună de la linia de trei puncte (aruncă bine de la linia de trei puncte), am pregătit chestia asta, însă, din păcate, n-am reușit să-i oprim. Cred că principala cauză a fost lipsa intensității și a mentalității de a fi învingători la fiecare posesie. Pe de altă parte, în repriza a doua, am demonstrat total opusul, ne-am schimbat atitudinea, am recuperat mai mult, am pasat mai bine, am jucat mai colectiv, am jucat, în primul rând, o apărare mult mai exactă, și rezultatul s-a văzut. Urez, baftă, echipei din Timișoara, mai departe!”

Antrenorul principal al echipei timișorene, Dragan Petričević, a declarat, printre altele, următoarele, la conferința de presă de după joc: „Un meci frumos! Cred că a fost unul din meciurile frumoase ale campionatului, din păcate, nu s-a materializat printr-o victorie a echipei noastre. Consider c-am jucat un baschet bun, frumos, acesta e lucrul care ni-l propunem de fiecare dată, să arătăm, întotdeauna, ca o echipă care are capacitate, în ciuda multor probleme pe care noi, de multe ori, le ținem, așa, deoparte (accidentări, boli). Clujul este o echipă valoroasă, dar eu, sincer să vă spun, pot să vorbesc doar despre echipa mea, deoarece eu, pe acești băieți, îi consider pe ei cei mai valoroși, ca și caracter. N-am reușit să ținem pasul pentru că avem o rotație mai scurtă decât Clujul, pentru că, Clujul practică un baschet foarte, foarte agresiv, la limită, faulturi, tot timpul, și noi n-am reușit să găsim un răspuns adecvat de fiecare dată. N-am reușit pentru c-am pierdut lupta pe contactul fizic. Și nu mă refer la contactul fizic de sub panou, mă refer, practic, la tot ce-nseamnă întreg perimetrul de teren. Foarte, foarte fizic, foarte, foarte multe contacte, dacă nu au fost fluierate, înseamnă că arbitri au considerat că sunt curate. Repet, nu mă refer, când spun luptă fizică, doar la lupta sub panou, cum de obicei se-nțelege. Mă refer și la demarcaje, mă refer, la un moment dat jucătorul să poată alerga fără minge, acolo unde dorești el. Acolo n-am reușit să ținem pasul. Noi avem aproape 30 de minute la conducere în acest meci. Dar, ce dacă!? Până acuma am câștigat unele meciuri unde echipa adversă a fost la conducere mai mult de 29 sau 30 de minute. Baschetul se joacă 40 de minute, nu se joacă 30 de minute. Asta e cheia. Clujul și-a alcătuit echipa în așa fel încât să aibă jucători valoroși care pot să facă diferența în momentele cheie”.
Întrebat fiind despre pregătirea următorului joc, cel din sferturile de finală, manșa a doua, din Cupa României, meci pe care C.S. S.C.M. Timișoara îl va susține miercuri, 8 ianuarie, cu începere de la ora 17 (în direct, la DigiSport), pe parchetul Sălii „Trivale” din Pitești, împotriva echipei gazdă B.C.M. Universitatea Argeș, „principalul” echipei bănățene a declarat: „Vom continua pregătirile exact ca și cum am fi continuat înainte de orice meci din campionat, după un program normal, aici în sală. O să încercăm să ne pregătim pentru acest meci, cât de bine putem, pentru că, pe lângă un adversar valoros (vorbesc despre echipa Piteștiului), mai putem întâmpina un adversar, și asta este creierul nostru în cazul în care nu vom merge la meciul retur setați să jucăm un baschet deschis calificării, nu un baschet deschis oricărui scor. Deci, noi trebuie să tranșăm această calificare printr-un baschet de calitate și nicicum altfel, pentru că dacă mergem cu gândul că avem 25 de puncte, zestre dinainte, eu zic că poate să fie un lucru extrem de periculos și voi face totul posibil să nu se instaleze asemenea gândire. Dar, am spus de foarte multe ori, antrenez oameni de caracter și oameni serioși și sunt ferm convins că ei vor înțelege acest lucru”.

Așadar, C.S. S.C.M. Timișoara a reluat meciurile din Liga Națioanlă de Baschet și a reînnodat firul evoluțiilor din întrecere cu jocul etapei a XII-a, cedând în fața liderului clasamentului grupei valorice A, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, la limită, 89:92, în primul joc din anul 2020, înregistrând astfel, în campionat, cea de-a doua înfrângere consecutivă, ținând cont că, în ultima etapă jucată în anul 2019, la București, C.S. S.C.M. Timișoara a suferit o înfrângere pe parchetul echipei Dinamo „Știința”, 76:84.
Echipa ardeleană a obținut, la Timișoara, o victorie muncită, de moral în vederea jocului din Israel pentru cea de-a treia etapă din cadrul grupei J a FIBA Europe Cup, împotriva echipei gazdă Ironi Ness Ziona, liderul grupei, meci pe care-l va susține miercuri, 8 ianuarie, cu începere de la ora 20. Formația clujeană se află pe locul secund în această grupă, bifând, în celelalte două jocuri ale ei, o victorie, pe propriul parchet, împotriva echipei C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, 81:76 și, o înfrângere, în deplasare, împotriva echipei din Belarus, Tsmoki-Minsk, 78:76.


Prin victoria repurtată în fața echipei C.S. S.C.M. Timișoara, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca și-a consolidat poziția de lider în clasamentul grupei valorice A, adunând, după doisprezece confruntări, 23 puncte, în timp ce echipa bănățeană, după punctul învinsei din jocul cu liderul, se menține pe locul 4 al clasamentului, cu un total de 17 puncte, după doisprezece evoluții.
Etapa viitoarea, penultima din prima fază a campionatului, C.S. S.C.M. Timișoara o va susține în deplasare, împotriva echipei campioane, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, pe parchetul Arenei „Antonio Alexe”, sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 19. Meciul va putea fi vizionat, în direct, la DigiSport.

Cornel Seracin