Cea de-a treisprezecea etapă a Ligii Naționale de Baschet, Grupa Valorică A, a început sâmbătă, 11 ianuarie, la Oradea și Cluj-Napoca.
La Oradea, campioana României, C.S.M. C.S. Universitatea a întâlnit, pe parchetul Sălii „Antonio Alexe”, C.S. S.C.M. Timișoara. Am asistat la o dispută în care gazdele, echipa campioană, nu au reușit să fie oprite din drumul lor spre victorie, de „leii” din Banat, orădenii dând dovadă de maturitate și mai multă prospețime în joc. Echipa ardeleană a jucat, la mijlocul acestei săptămâni, pe propriul parchet, în FIBA Europe Cup, împotriva echipei din Belarus, Tsmoki Minsk, fiind învinsă cu scorul de 73:89, iar echipa timișoreană a susținut, miercuri, un joc în Cupa României, iar sâmbăta trecută, în 4 ianuarie, un joc dificil, la Timișoara, cu U-Banca Transilvania Cluj-Napoca.


„Leii” din Banat au avut un bun început de joc, după niciun minut de evoluție, reușind să preia conducerea scorului primei perioade, 2-3, „trița” fiind reușită de Troy Franklin jr. A urmat o perioadă (aproximativ două minute) în care cele două echipe nu au reușit să înscrie, după care, gazdele au început mersul lor cadențat spre victorie.
Spre finalul primei perioade, când scorul era favorabil echipei orădene, 25-12, unul din baschetbaliștii de bază ai timișorenilor, Sherwood Brown, a fost nevoit să părăsească suprafața de joc, accidentat, și nu a mai revenit în acest meci. Prima perioadă a fost adjudecată de gazde, orădenii impunându-se cu scorul de 27-15.


Cea de-a doua perioadă a jocului a fost una în care echipa bănățeană a reușit o evoluție care a mai stăvilit puțin din elanul gazdelor, dar la finalul celor 10 minute, rezultatul perioadei a doua a fost consemnat tot în favoarea echipei campioane, 16-13.
Orădenii s-au aflat în permanență la conducerea scorului acestei perioade, dar echipa timișoreană a reușit să egaleze în câteva rânduri (scorul perioadei), 4-4, 6-6, 8-8, prin punctele înscrise de Miloš Komatina (de două ori câte două puncte) și Nikola Pešaković (două puncte).
A urmat, cu aproximativ 4 minute înainte de încheierea perioadei a doua, un joc eficient al campionilor, gazdele desprinzându-se pe tabela de scor, după o „trița” a lui Nikola Marković și două puncte înscrise de Arturas Valeika. Astfel, echipa ardeleană prelua conducerea perioadei, fără să o mai cedeze, iar la scorul general conducea detașat, 40:23.
Până la finalul perioadei, timișorenii aveau să mai înscrie de două ori, odată prin Amaury Gorgemans (două puncte) și, în final, chiar pe sirenă, prin Nikola Pešaković, care a reușit o „trița” spectaculoasă la finalul primei reprize. Așadar, la pauză, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea conducea clar la scorul general, 43:28, dar „leii” din Banat au dat o replică bună echipei ardelene de-a lungul perioadei a doua, astfel păstrându-se o dispută echilibrată în acest timp de joc.


Repriza a doua a jocului a fost una dominată, clar, de gazde, orădenii adjudecându-și atât perioada a treia, 27-13, cât și perioada a patra, 20-11, astfel că, la scorul general, echipa campioană a României, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, s-a impus de o manieră categorică în fața mai modestei echipe a Timișoarei, C.S. S.C.M., 90:52.


„A fost o zi execrabilă, finalul unei săptămâni grele pentru noi. Am început cu meciul cu Cluj-Napoca, unde a fost un mare consum de energie și de emoții. A urmat o deplasare grea la Pitești, iar astăzi am avut o formă proastă a aruncărilor. În plus, l-am pierdut pe Brown la începutul meciului și, nu în ultimul rând, am dat de o echipă excepțională, care și-a demonstrat valoarea. Această partidă a venit exact după înfrângerea gazdelor din cupele europene, și-au dorit acum să dea o replică bună acasă, să aibă o reacție bună, asta fac echipele serioase. Mergem înainte, asta se poate întâmpla în viață, nu cred că nu există o echipă care în timpul unui sezon să nu aibă o dezamăgire foarte mare. Ni s-a întâmplat acum nouă, bine că avem o săptămână de pauză ca să pregătim meciul cu echipa din Sibiu”, a declarat antrenorul principal al echipei bănățene, Dragan Petričević, la finalul jocului de la Oradea.


Statistica oficială a acestui joc arată procentaje, în marea lor majoritate, favorabile gazdelor, singurul procentaj favorabil echipei timișorene, în acest joc, fiind la aruncările libere, „leii” din Banat având aici un procentaj de 100%, pe când gazdele, unul de 83%.
În acest joc, pentru C.S. S.C.M. Timișoara și-au înscris numele pe lista marcatorilor: Nikola Pešaković (10 puncte), Troy Franklin jr. (8 puncte), Amaury Gorgemans (7 puncte), Miloš Komatina (6 puncte), Bogdan Popa (6 puncte), Sherwood Brown (6 puncte), Mirel Dragoste (5 puncte), Lázár László (4 puncte). Pentru C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, cele mai multe puncte au fost marcate în acest joc, de Sean Barnette (16 puncte), Kristopher Richard (12 puncte), Giordan Lee Watson (12 puncte).
În celălalt joc al grupei valorice A, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a fost învinsă de S.C.M. Universitatea Craiova, 88:94 și, având în vedere și rezultatul de la Oradea, clujenii au fost detronați din fotoliul de lider al grupei, pe primul loc, cu 24 puncte, urcând C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca coborând pe locul 2. Clujenii au obținut un succes la mijlocul acestei săptămâni, în Israel, în FIBA Europe Cup, împotriva echipei Ironi Ness Ziona, 84:81.
În urma jocului de la Oradea, C.S. S.C.M. Timișoara a rămas pe locul 4 în clasamentul grupei valorice A, cu un total de 18 puncte, iar etapa viitoare, ultima a primei faze a campionatului, va evolua pe propriul parchet, împotriva echipei B.C. C.S. Universitatea Sibiu, sâmbătă, 18 ianuarie, cu începere de la ora 19.

Cornel Seracin
Foto: arhiva ziarultimisoara.ro