Prima fază a Ligii Naționale de Baschet Masculin s-a încheiat, primele 6 echipe ale grupei valorice A obținând calificarea, pentru Grupa „Roșie”.
C.S. S.C.M. Timișoara a susținut ultimul ei meci din faza întâi, la Timișoara, pe parchetul Sălii Sporturilor „Constantin Jude”, împotriva echipei de pe Cibin, B.C. C.S.U. Sibiu, o echipă mai bine clasată în ierarhia grupei valorice A.
La capătul unui joc disputat, în care „leii” din Banat și-au adjudecat prima perioadă la o diferență consistentă, 33-12, dar au fost învinși în celelalte trei perioade, 17-28 (perioada 2), 9-22 (perioada 3) și 21-22 (perioada 4), scorul general a fost, C.S. S.C.M. Timișoara-B.C. C.S.U. Sibiu 80:84.
Cu toate acestea, datorită evoluțiilor bune de până acum și a rezultatelor favorabile, C.S. S.C.M. Timișoara a obținut calificarea în „Top 6”, faza a doua a întrecerii (Grupa „Roșie”), totalizând 19 puncte, la egalitate, la numărul de puncte, cu S.C.M. U. Craiova (locul 7) și Dinamo „Știința” (locul 5). Departajarea dintre C.S. S.C.M. Timișoara, Dinamo „Știința” și S.C.M. Universitatea Craiova s-a realizat pe baza meciurilor disputate direct între aceste echipe în Grupa Valorică A de-a lungul primei faze a întrecerii. „Leii” din Banat au reușit să învingă S.C.M. U. Craiova, atât pe propriul parchet (84:73), cât și în deplasare (84:69), dar au cedat ambele jocuri cu echipa bucureșteană, 64:81 (la Timișoara) și 76:84 (la București), prin urmare, C.S. S.C.M. Timișoara s-a clasat în ierehia grupei valorice A, înaintea echipei din Bănie, dar un loc mai jos față de echipa bucureșteană.
Din statistica oficiala a meciului etapei a XIV-a, ultima din faza întâi, Grupa Valorică A, dintre C.S. S.C.M. Timișoara și B.C. C.S.U. Sibiu, desprinde procentaje echilibrate, oaspeții având un procentaj de 46%, față de doar 39% a echipei gazdă, la reușitele de trei puncte, la recuperări, de asemenea, echipa din Sibiu a bifat o cifră favorabilă, 39 recuperări, față de doar 33 ale Timișoarei, iar la numărul de pase decisive (assist-uri), sibienii au bifat 17, iar „leii” din Banat 15. Gazdele au obținut procentaje favorabile la reușitele de două puncte, 54%, față de 43% înregistrate de echipa ardeleană și la aruncările libere, 78%, față de 69% obținut de echipa din Sibiu.


„Înfrângerea, o văd ca una care s-a produs doar și doar din cauza noastră! Felicitări, Sibiului! Nu înseamnă că nu felicit și pe jucătorii noștri pentru efortul depus, dar, mult prea ușor am pierdut diferența pe care-am avut-o. Aici trebuie menționat un aspect: diferențele mari, venite, totdeauna devreme, sunt foarte greu de păstrat. Se-ntâmplă și la casele mai mari. (...). Trebuie să vedem, trebuie să căutăm răspunsuri și să reparăm aceste greșeli, pentru că-n «Top 6» o să ne coste-n fiecare meci. În orice caz, sunt mulțumit că suntem în «Top 6». Îmi pare rău că nu printr-o victorie a noastră, dar nu-nseamnă că nu merităm să fim acolo, pentru că-nfrângerea de astăzi nu poate să anuleze munca și rezultatele în condițiile grele de până acum”, a declarat antrenorul principal al echipei bănățene, Dragan Petričević, la finalul acestui joc.


Antrenorul principal al echipei B.C. C.S. Universitatea Sibiu, Dan Fleșeriu, potrivit site-ului echipei ardelene, bc-csusibiu.ro, a declarat următoarele, la finalul jocului: „Un meci îngrozitor de greu. Am început foarte slab, sub presiunea oboselii din meciul de miercuri. În sfertul doi am reușit să ne mai revenim și să egalăm, oarecum, situația, chiar dacă la pauză au mai fost 10 puncte, dar am jucat ceva mai bine din punctul de vedere al apărării. Mă bucur că băieții au avut încredere și și-au testat limitele, pentru că, imediat după meci, am și avut probleme cu doi jucători care au jucat până la epuizare și mă bucur că am reușit să obținem o victorie. Era importat să trecem acest test, atunci când suntem conduși să putem să revenim, să intrăm în meci, și să îl și câștigăm. Îi felicit pe băieți pentru atitudine, pentru atitudinea de miercuri și pentru cea de astăzi, și sper să continuăm să înțelegem că doar cu această atitudine putem să ajungem din nou acolo unde ne dorim. Urmează «Top 6» unde vor fi meciuri la fel de grele ca și până acum și sper să câștigăm meciuri în deplasare. Avem un avantaj destul de mare față de locurile 4 și 5, pe care trebuie să îl mărim neapărat în primele două-trei etape, pentru a ne pregăti de PlayOff. Îi felicit încă o dată pe băieți și le mulțumesc suporterilor că nu au renunțat la noi,- chiar dacă am avut perioade lungi în care am jucat mult mai slab decât se așteaptă toată lumea de la noi, chiar și noi -, și au venit în număr mare și la Timișoara iar acest lucru a contat extrem de mult”.


Coșgheterul acestui joc a fost Troy Franklin jr., cu un total de 27 puncte marcate pentru C.S. S.C.M. Timișoara. Pe lista marcatorilor Timișoarei, în meciul cu Sibiul, mai sunt: Nikola Pešaković (17 puncte), Bogdan Popa (15 puncte), Sherwood Brown (10 puncte), Lázár László (6 puncte), Miloš Komatina (5 puncte). În rândul echipei ardelene, dintre marcatori remarcăm cele 23 puncte marcate de Barry Stewart și cele 20 puncte înscrise de Isaiah Philmore.
În faza a doua, Grupa „Roșie”, C.S.S.C.M. Timișoara va susține jocuri tur/retur cu echipele C.S.M. C.S. Universitatea Oradea, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca, B.C. C.S. Universitatea Sibiu, Steaua București și Dinamo „Știința” București. Toate echipele din Grupa „Roșie” vor păstra punctele acumulate de-a lungul primei faze.
M.V.P.-ul rundei cu numărul paisprezece a fost declarat baschetbalistul echipei din Sibiu, Isaiah Philmore, iar baschetbalistul ce evoluează pentru C.S. S.C.M. Timișoara, Bogdan Popa, a fost cel mai eficient jucător U23, din etapa a XIV-a, pivotul timișorenilor marcând 15 puncte, 6 recuperări, o pasă decisivă, două capace, bifând un indice de 19 la eficiență.
Primul joc al „leilor” din Banat, în faza a doua a competiției, va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie, pe parchetul din Sala Sporturilor „Constantin Jude” din Timișoara, împotriva echipei ce a încheiat Grupa Valorică A, faza întâi, pe primul loc, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea.
În celelalte grupe ale fazei a doua vor juca, Grupa „Galbenă”, S.C.M. U. Craiova, B.C.M. U. Pitești, C.S.O. Voluntari, C.S.M. Mediaș, C.S.M. Galați, C.S.M. Focșani, iar în Grupa „Albastră”, Athletic Constanța, C.S.M. Târgu Jiu, C.S.M. Miecurea Ciuc, C.S.M. Sighetu Marmației.
Cea de-a doua fază a Ligii Naționale de Baschet Masculin se va desfășura în perioada 25 ianuarie 2020 - 10 aprilie 2020.

Cornel Seracin
Foto: Constantin Duma