Echipa de baschet masculin a Timișoarei, C.S. S.C.M., a încheiat parcursul în ediția 2019/2020 a Cupei României, cedând în turneul final ce se dispută în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, la capătul celor 40 de minute, 71:88, în fața echipei organizatoare a turneului, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca. La meci, au fost prezenți în tribunele sălii ardelene, aproximativ 3000 de spectatorii, de-a lungul disputei aceștia încurajându-și sportiv favoriții, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca fiind împinsă spre succes și de public.


Cele două echipe au intrat pe parchetul de joc, pentru starul confruntării, în următoarea alcătuire:
C.S. S.C.M. Timișoara: Nikola Pešaković, Troy Franklin jr., Miloš Komatina, Bogdan Popa, Sherwood Brown. Antrenori, Dragan Petričević (principal), Cristian Bota (secund).
Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca: Darryl Peak jr., Donatas Tarolis, Kerron Johnson, Darko Planinić, Nandor Kuti. Antrenor, Mihai Silvășan.
Jocul a fost arbitrat de, Marius Ciulin, Alexandru Olaru, László Bukuresti.


C.S. S.C.M. Timișoara a avut un început bun de joc, a deschis scorul prin Nikola Pešaković, 2-0, echipa ardeleană restabilind egalitatea, la scurt timp, prin reușita lui Nandor Kuti, 2-2.
Nikola Pešaković a readus echipa bănățeană în avantaj, 4-2, iar clujenii au deschis seria reușitelor de trei puncte, prin Nandor Kuti, baschetbalistul echipei ardelene reușind să aducă, pentru prima dată în acest joc, Clujul în avantaj, 4-5. A urmat reușita de două puncte a lui Darko Planinić, iar echipa ardeleană își mărea avantajul, 4-7, după mai bine de două minute de la startul meciului.
Sherwood Brown a deschis seria de trei puncte pentru „leii” din Banat, reușind să restabilească egalitatea, 7-7, Darko Planinić readucând echipa clujeană în avantaj, după o reușită de două puncte, 7-9.
Sherwood Brown a readus echipa bănățeană în avantaj, în urma unei noi reușite de trei puncte, 10-9, după mai bine de trei minute de la starul confruntării. Donatas Tarolis a egalat, 10-10, după ce a marcat una din cele două aruncări libere acordate, iar Nandor Kuti a readus Clujul în avantaj, 10-12.
Sherwood Brown a țintit de trei puncte, a introdus, din nou, mingea prin inelul echipei ardelene, Timișoara preluând conducerea scorului, 13-12. Au urmat două puncte ale lui Kerron Johnson, 13-14, după care Miloš Komatina a țintit de trei puncte și a înscris pe tabela de marcaj a sălii ardelene încă trei puncte în dreptul „leilor” din Banat, 16-14, după mai bine de cinci minute de joc. Timișorenii au reușit o nouă arucare de trei puncte, Troy Franklin jr. mărind avantajul echipei bănățene, 19-14, după mai bine de șase minute de joc.
A urmat o perioadă lungă fără puncte pentru team-ul timișorean, timp în care formația ardeleană a preluat conducerea scorului, 19-20, menținându-se în avantaj până la finalul sfertului întâi.
După primul sfert, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca avea avantaj pe tabela de marcaj, 32-21.


Spre deosebire de primul sfert al jocului, sfertul al doilea a fost unul cu puține puncte, dar cu o echipă a Timișoarei la fel de dezinvoltă și încrezătoare în șansa ei. Întregul sfert doi poate fi caracterizat de echilibru pe tabela de scor, cele două echipe având numeroase ratări, duelul de trei puncte început în primul sfert continuând în cel de-al doilea. Dacă în primul sfert, team-ul timișorean a învins la reușitele de trei puncte, 5-2, în cel de-al doilea sfert, însă, clujenii s-au impus la acest capitol, 3-2.
Patrick Richard II a marcat primele două puncte din acest „sfert”, iar Troy Franklin jr. a înscris primele trei puncte ale sfertului doi pentru „leii” din Banat. Kerron Johnson a replicat la cele trei puncte ale lui Troy și a reușit și el trei puncte pentru clujeni, iar Alexandru Coconea readucea team-ul bănățean în avantaj, în „sfert”, după ce a marcat alte trei puncte spectaculoase, 6-5. Patrick Richard II a marcat alte trei puncte pentru clujeni, după care Miloš Komatina, cu o reușită de două puncte, a restabilit egalitatea „sfertului”, 8-8.
Team-ul ardelean a marcat două puncte prin Patrick Richard II, după care Nandor Kuti a înscris trei puncte pentru clujeni, scorul sfertului doi redevenindu-le favorabil, 13-8.
Darko Planinić avea să înscrie ultimele două puncte pentru echipa clujeană în acest sfert doi, iar Adam Mirković a înscris ambele aruncări libere acordate ca urmare a unui fault personal comis asupra sa de Darryl Peak, stabilind scorul final al sfertului doi, unul favorabil echipei ardelene, 15-10, și totodată scorul general după primele douăzeci de minute ale disputei, la fel, favorabil echipei ardelene, 47:31.


În partea a doua a confruntării, echipa timișoreană continuă evoluția bună în faza ofensivă, „mașinăria” de trei puncte a „leilor” din Banat fiind, din nou, eficientă în sfertul trei. De-a lungul acestui „sfert”, team-ul bănățean a înscris de patru ori din aruncările de trei puncte, în timp ce echipa ardeleană nu a reușit niciun coș de trei puncte în sfertul trei. Totuși, clujenii au evoluat, pe toată durata părții a doua, doar atât cât să-și conserve avantajul obținut în prima parte și nu au dat posibilitatea echipei bănățene să preia conducerea la scorul general.
În sfertul trei, C.S. S.C.M. Timișoara, cu excepția începutului de joc, avea să se afle tot timpul în avantaj la scorul „sfertului”, lăsând impresia că va găsi resursele necesare să producă surpriza acestui turneu final.
De-a lungul sfertului trei, „leii” din Banat au reușit să-și creeze un avantaj la scorul acestei perioade, în mai multe rânduri, de unsprezece puncte în fața echipei ardelene, 19-8, apropiindu-se la scorul general la cinci lungimi în spatele team-ului clujean, 50:55, apoi 21-10, 52:57 și 23-12, 54:59.
La sfârșitul sfertului trei, „leii” din Banat câștigau în fața echipei clujene, 25-21, dar la scorul general echipa ardeleană avea încă avantaj, 56:68.


A urmat sfertul decisiv, cele de-al patrulea. Clujenii au marcat primii, două puncte, prin Darko Planinić, după care, echipa bănățeană avea să înscrie șase puncte prin Miloš Komatina (trei puncte), Troy Franklin jr. (două puncte) și prin același Troy Franklin jr. care a obținut o aruncare liberă în urma unui fault personal al lui Nandor Kuti. Așadar, după mai bine de trei minute de joc din sfertul patru, „leii” din Banat conduceau echipe clujeană, 6-2, dar team-ul ardelean păstra avantajul scorului general, 70:62.
Treptat, treptat echipa ardeleană a revenit în avantaj la scorul „sfertului”, doar în finalul acestei perioade, timișorenii mai reușind să conducă la scorul acestor ultime 10 minute. Sfertul al patrulea a fost câștigat de echipa clujeană, 20-15, astfel că, la capătul celor 40 de minute ale acestei confruntări, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca avea să se impună la scorul general, 88:71, calificându-se în finala competiției, urmând să joace aici împotriva team-ului orădean, C.S.M. C.S. Universitatea, luni, 10 februarie, de la ora 19. În prima semifinală a turneului, C.S.M. C.S. Universitatea Oradea s-a impus în fața echipei Dinamo „Știința” București, la capătul a 40 de minute, 76:72.


Așadar, C.S. S.C.M. Timișoara a pierdut această semifinală în fața experimentatei echipe ardelene, după o evoluție curajoasă, în care jocul ofensiv a fost bun, timișorenii obținând un procentaj bun la reușitele de trei puncte, 39%, față de doar 30% obținut de echipa ardeleană, în schimb, jocul sub coș al echipei bănățene a lăsat de dorit, team-ul timișorean reușind un total de 27 recuperări (6 ofensive, 21 defensive), față de 38 recuperări ale echipei clujene (9 ofensive și 29 defensive).


La finalul jocului, antrenorul echipei ardelene, Mihai Silvășan, a declarat următoarele, potrivit site-ului www.u-bt.ro: „În mare parte cred că am controlat partida. Am fost concentrați de la început să nu îi lăsăm să marcheze de la trei puncte. În primul sfert nu ne-a ieșit, Brown ne-a pus probleme.
Apoi am ridicat nivelul de agresivitate și ne-am distanțat la 10 puncte diferență cel puțin. Voiam această victorie, mâine va fi finala.
Primul trofeu va sta pe masă. Băieții sunt nerăbdători să lupte, avem un mare avantaj că jucăm acasă. Sperăm ca sala să fie plină și să ne bucurăm împreună”.


Antrenorul principal al echipei timișorene, Dragan Petričević, a declarat următoarele la finalul confruntării: „Am jucat astăzi cu echipa momentului. Clujenii au o formă de invidiat, îi felicit pentru calificare, una meritată. Consider că diferenţa de scor nu caracterizează jocul nostru din acest meci. Am avut o atitudine foarte bună într-o bucată mare din primul, al treilea şi al patrulea sfert. Echipa gazdă practică jocul cel mai fizic şi a profitat de acest avantaj pe care îl oferă fizicul lor, reuşind să conducă aproape de la un capăt la altul al meciului, cu excepţia primelor minute. Eu caut mereu lucrurile pozitive, iar unul dintre ele este revenirea noastră la o diferenţă de cinci puncte, cu o fază de atac în care am avut o aruncare deschisă ce putea să ne apropie chiar la o singură posesie. Nu am fructificat acel moment, dar una peste alta am jucat cu mult curaj. Am spus-o de la bun început, există o diferenţă mare între noi şi U-BT”.


Pentru echipa bănățean au marcat în acest joc: Sherwood Brown (19 puncte, coșgheterul acestui joc), Miloš Komatina (16 puncte), Troy Franklin jr. (10 puncte), Lázár László (8 puncte), Nikola Pešaković (7 puncte), Mirel Dragoste (5 puncte), Alexandru Coconea (3 puncte), Amaury Gorgemans (un punct). Pentru echipa clujeană, cele mai multe puncte de-a lungul acestui joc au fost marcate de Nandor Kuti (15 puncte).


C.S. S.C.M. Timișoara va continua evoluțiile în Liga Națională de Baschet, urmând să susțină următorul joc, în deplasare, împotriva echipei Dinamo „Știința” București, duminică, 1 martie. Meciul va conta pentru cea de-a XVIII-a etapă a Ligii Naționale de Baschet, etapa cu numărul patru din faza a doua a competiției, Grupa „Roșie”. Jocul din etapa a XVII-a, a treia din Top 6, Grupa „Roșie”, în care C.S. S.C.M. Timișoara urmează să întâlnească pe propriul parchet, Universitatea-Banca Transilvania Cluj-Napoca se va disputa sâmbătă, 21 martie.
Momentan, campionatul este întrerupt, pentru că echipa națională de seniori a României va juca în preliminariile Campionatului European de Baschet Masculin, 2021, în Grupa A, joi, 20 februarie, la Cluj-Napoca, pe parchetul Sălii Polivalente B.T. Arena, împotriva campioanei mondiale, Spania. Câteva zile mai târziu, naționala de baschet masculin, seniori a României va susține cel de-al doilea ei meci în Grupa A din preliminariile „europenelor” 2021, în deplasare, cu Israel, duminică, 23 februarie.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/bcscmtimisoara