Pe parchetul Sălii Polivalente din municipiul Sfântu Gheorghe, echipa de handbal masculin a Timișoarei a susținut semifinala Cupei României, ediția 2019/2020, împotriva echipei A.H.C. Dobrogea Sud.
La capătul unui joc foarte bun în prima repriză, cu intervenții excelente ale portarului Cristian Tcaciuc, A.S.U. Politehnica Timișoara pășea pe drumul unei noi finale a întrecerii. După prima repriză, S.C.M. Politehnica Timișoara conducea pe tabela de scor 10-6.
Handbaliștii bănățeni aveau să înceapă repriza a doua mai greoi, de-a lungul părții a doua comițând mai multe erori și acumulând mai multe eliminări. Faza ofensivă nu a prea mers pe finalul jocului, în timp ce echipa dobrogeană dădea lovitură după lovitură în ultimele minute ale disputei.
S.C.M. Politehnica a început jocul cu un iureș ofensiv care i-a adus, după 10 minute, un avantaj de patru goluri, 4-0, echipa constănțeană reușind să înscrie primul ei gol în acest joc abia după 11 minute de la startul disputei.
În minutul 24, timișorenii aveau un avantaj de șase goluri, 10-4, între minutele 25 și 29, constănțenii reușind să marcheze încă două goluri.
În repriza a doua, până la marcarea primului gol, cele două combatante s-au întrecut în ratări, putând fi consemnate nu mai puțin de șase ratări la cele două porți (patru ale echipei dobrogene și două ale echipei bănățene). Până în minutul 38, A.H.C. Dobrogea Sud a reușit să egaleze, 11-11, apoi scorul s-a păstrat într-u echilibru, iar din minutul 51, dobrogenii au preluat pentru prima dată în acest meci conducerea scorului, 16-17. La scurt timp, S.C.M. Politehnica a egalat, după care, dobrogenii, în minutele 53 și 54 au reușit să se distanțeze la două lungimi, 17-18 și 17-19.
Pentru a reveni la conducerea scorului, echipa bănățeană a susținut o ridicată ofensivă, punând presiune pe apărarea dobrogeană, dar, cu toate acestea nu a mai reușit să egaleze și să conducă în acest meci. Handbaliștii antrenați de Vlad Caba au avut momente în care au jucat cu poarta goală, iar după ce echipa dobrogeană a recuperat mingea, golurile au fost marcate cu ușurință, în urma unor aruncări din apropierea semicercului propriu în poarta goală a echipei bănățene. Așa s-a întâmplat în minutul 57, când, după un atac al echipei bănățene, Alexandru Andrei a recuperat mingea și, din apropierea propriului semicerc a trimis cu multă ușurință în poarta goală a echipei bănățene, mărind avantajul formației sale, 23-19. Cu un minut înaintea acestei faze, team-ul timișorean a ratat o aruncare de la 7 metri, portarul constănțean respingând mingea aruncată de Liviu Caba până la Marius Sadoveac, care a înscris pentru „Poli” golul cu numărul 19 în acest meci.
Ultimele goluri ale confruntării aveau să fie marcate de Robert Năstăsie,pentru „Poli” și Alexandru Andrei (din aruncare de la 7 metri), pentru Dobrogea Sud, la finalul celor 60 de minute ale disputei scorul acestei semifinale fiind consemnat în favoarea echipei dobrogene, 24-20.


Referindu-se la acest joc, portarul team-ului constănțean, Ionuț Stănescu, a declarat: „Chiar dacă nu am reușit un meci foarte bun, așa cum ne doream, experiența noastră și-a spus cuvântul și ne-a ajutat să ne impunem. Felicit Timișoara pentru felul în care s-a bătut. Este bine, totuși, că am revenit și am arătat că suntem o echipă. Sper să ne revenim fizic cât mai repede, să facem un meci foarte bun contra lui Dinamo și să câștigăm finala”.


Antrenorul principal al echipei bănățene, profesorul Vlad Caba, a declarat următoarele la finalul acestui meci: „Am avut o primă repriză extraordinară, cu doar șase goluri încasate de la o echipă precum Constanța. A fost nivelul de joc la care dorim să ajungem pe parcursul unui meci întreg. Nu suntem încă la nivelul tehnic dorit, dar e scuzabil ținând cont că avem jucători debutanți sau cu foarte puține minute acumulate în campionatul de seniori al României. Suntem optimiști pentru viitor!”.


Pentru S.C.M. Politehnica Timișoara, pe lista marcatorilor acestui meci au fost: Marius Sadoveac (6 goluri), Cristian Fenici (3 goluri), Sérgio Barros (3 goluri), Liviu Caba (două goluri), Flavius Cîmpan (două goluri), Călin Dedu (un gol), Florin Baican (un gol), Ramon Șomlea (un gol), Robert Năstăsie (un gol).
Pentru Dobrogea Sud, cele mai multe goluri au fost marcate de Zoran Nikolić (6 goluri), Chiuffa Rocha (5 goluri) și Irakli Chikovani (5 goluri).


Așadar, S.C.M. Politehnica Timișoara, la capătul unei dispute în care a evoluat cu multă determinare, în care s-a remarcat portarul Cristian Tcaciuc prin câteva parade spectaculoase, dar și experimentații internaționali români Cristian Fenici și Marius Sadoveac, a cedat în această semifinală, recunoscându-se învinsă la scor. A.H.C. Dobrogea Sud a obținut o calificare meritată în Finala Mare a întrecerii, finală pe care o va disputa împotriva echipei C.S. Dinamo București, care, în semifinala cu C.S.M. Bacău s-a impus cu scorul final de 22-17 (la pauză, 8-7).
S.C.M. Politehnica Timișoara va susține, duminică, 13 septembrie, de la ora 11:30, pe parchetul Sălii Polivalente din Sfântu Gheorghe, Finala Mică a ediției 2019/2020 a Cupei României la handbal, împotriva echipei C.S.M. Bacău. Meciul poate fi vizionate, în direct, la TvR 2, la fel cum, Finala Mare, poate fi vizionată, în aceeași zi la TvR 1, de la ora 18.

Cornel Seracin
Foto: www.facebook.com/FederatiadeHandbal